hamburger-icon

Kliker.info

Šantićeve večeri poezije : Kao da je pisao o ovom vremenu …

Šantićeve večeri poezije : Kao da je pisao o ovom vremenu …

Oktobar 11
07:44 2017

U prisustvu većeg broja građana i zvanica, u utorak uveče je u Šantićevom parku, u neposrednoj blizini Starog mosta, svečano otvorena 98. po redu manifestacija Šantićeve večeri poezije, koju organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar, te Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” iz Mostara.

Predsjednik “Prosvjete” GO Mostar, svećenik Radivoje Krulj kazao je uz ostalo novinarima kako se održavanjem manifestacije želi nastaviti put kojim je išao čuveni pjesnik Aleksa Šantić.

“Mislim da smo ovim večerima pokazali to zajedništvo, da su sve institucije, svi ljudi – bez obzira na vjeru i naciju – prepoznali značaj ove manifestacije, jer upravo je Aleksa onaj koji je ujedinjavao, koji je svjedočio ljubav prema svim ljudima”, kazao je uz ostalo mostarski paroh Krulj.

Manifestaciji je prisustvovala i potpredsjednica Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, Melika Mahmutbegović. Ona je kazala kako su Šantićeve večeri poezije događaj koji ima višestruki značaj.

“Jedno je da se sjetimo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, njegovih poruka, iz njegovih djela, koje su svevremenske – poruka mira, ljubavi, prema zavičaju, prema ljudima”, poručila je pored ostalog Mahmutbegović.

Šantićeve večeri poezije otvorenima je proglasio gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić. On je kazao da je to manifestacija koja obilježava Grad Mostar. “Aleksa Šantić je bio čovjek koji je obilježio ovaj grad, u jednom pozitivnom smislu, kao pjesnik, kao čovjek koji je pisao o ljubavi, o dobroti, o socijalnoj osjetljivosti i svemu onome što i danas mi živimo”, izjavio je Bešlić.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, u Vladičanskom dvoru u Mostaru održan je prvi sadržaj Šantićevih večeri poezije – književno veče poznatog srpskog pisca Vladimira Pištala. To je prvi događaj u historiji kojeg su zajednički organizirali “Prosvjeta” – GO Mostar i Matica hrvatska Mostar.

Inače, tokom narednih sedam dana, publika će u Mostaru i Nevesinju moći vidjeti još nekoliko kulturnih sadržaja. Među ostalim, vidjet će i pozorišnu predstavu Narodnog pozorišta RS-a, solistički koncert violiniste Jovana Kolundžije, pjesničke večeri, te poznatog pjesnika Peru Zupca i Mostarske kiše.

Održavanje Šantićevih večeri poezije podržali su brojne institucije i pojedinci, pa je tako generalni pokrovitelj Šantićevih večeri Vlada RS, zlatni Vlada Srbije, a među ostalim pokroviteljima su i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, Vlada HNK, Grad Mostar, te ministarstva obrazovanja Federacije i HNK.

Među zvanicama na svečanosti otvaranja bili su i ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH, Elvira Dilberović, premijer HNK-a, Nevenko Herceg, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK, Rašid Hadžović, ministar unutrašnjih poslova HNK-a, Slađan Bevanda, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić, te brojni drugi.

(Kliker.info-StarMo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *