hamburger-icon

Kliker.info

San : Miodrag Dodik drži Valentina Incka u šaci?

San : Miodrag Dodik drži Valentina Incka u šaci?

14 Decembra
03:37 2009

Dok visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH Valentin Incko  mirnim i pomirljivim tonom odgovara na haotiènu situacijuu BiH, Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, ne popušta i nastavlja s prijetnjama i ucjenama. Zbog toga se u javnosti posljednjih dana sve èešæe može èuti pitanje s èim to Dodik drži u šaci Incka? Ovakvo pitanje može se èuti i u nekim krugovima meðunarodne zajednice.Nakon što je prije tri dana odobrovoljno visokog predstavnika izjavom da RS nema plan za secesiju, Dodik je juèer ponovo zagrmio, zaprijetio i nastavio s ucjenjivaèkim porukama. On se sada protivi i ulasku Bosne i Hercegovine u NATO savez i neæe biti iznenaðenje ako ove sedmice poruèi da je RS protiv ulaska BiH u Evropsku uniju.

Dodik je juèer kazao da æe nametnuta odluka o ostanku stranih sudija i tužilaca biti odbaèena – odmah æe se održati sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj æe ta odluka biti odbijena i, drugim rijeèima, neæe važiti za njega u RS.On nije samo protiv stranih sudija i tužilaca nego i protiv Suda BiH i Tužilaštva BiH. Najavio je da æe sada krenuti „u aktivnosti nepriznavanja Suda BiH i Tužilaštva BiH".Nije moguæe ni bilo kakvo uslovljavanje NATO integracija s politièkim reformama u BiH. NATO integracije su moguæe pod uvjetom da za to odluku donese Narodna skupština RS i raspiše o tome referendum na kojem æe se izjasniti graðani – kazao je Dodik.Neshvatljivo je da visoki predstavnik Valentin Incko nije odmah  juèer reagirao na Dodikove poruke i stavove utoliko više što se njima najdirektnije ruši pravni poredak Bosne i Hercegovine. Njegova najava da æe krenuti u „aktivnosti nepriznavanja Suda BiH i Tužilaštva BiH" nije ništa drugo nego podrivanje ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma. To je ujedno i javni poziv svima protiv kojih Tužilaštvo vodi istrage ili ih je okonèalo ili kojima se sudi u Sudu BiH da ne priznaju odluke tih najviših državnih pravosudnih institucija.

Saglasnost nije postignuta                 Iz OHR-a je najavljeno da æe Incko danas saopæiti odluke o stranim sudijama i tužiocima i Mostaru. Juèer je u Sarajevu održan sastanak ambasadora zemalja èlanica Vijeæa za implementaciju mira na kojem se o tome razgovaralo, ali nikakvih zvaniènih informacija nije bilo. Navodno, meðu njima nije bilo saglasnosti, a došlo je i do svaða i demonstrativnog napuštanja sastanka. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku