hamburger-icon

Kliker.info

Šaćir Filandra : Srbija vodi politiku RS i zato se neće distancirati

Šaćir Filandra : Srbija vodi politiku RS i zato se neće distancirati

28 Aprila
08:01 2011

Ugledni bh. intelektualci različito gledaju na rezultate trilateralnog sastanka u Karađorđevu i njegove moguće implikacije na političke prilike u našoj zemlji. Jedinstveni su u ocjeni da susreti na najvišem nivou trebaju biti održavani, ali su sumnjičavi u pogledu motiva, iskrenosti i posebno posljedica.

 Konkretni problemi
Bivši predsjednik bh. vlade i ambasador u Hrvatskoj prof. dr. Hasan Muratović ističe da je dobro da se predstavnici BiH i Srbije sastaju te da bi se vlade dvije zemlje nakon Karađorđeva morale pozabaviti konkretnim problemima.  – Tada bih vjerovao da je to nova stranica međusobnih odnosa. Bez toga, sve je priča koja samo dobro zvuči. Historija nas uči da u riječi ne možemo vjerovati. No, dobro je da je odnekud krenulo. Srbiji je bitno da pokaže Evropskoj uniji (EU) da djeluje pozitivno. S druge strane, mi to moramo iskoristiti za stvarno uređivanje odnosa i rješavanje problema – kaže Muratović za "Dnevni avaz".

 Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) prof. dr. Šaćir Filandra uvjeren je da se odnosi BiH i Srbije ne mogu radikalno promijeniti jednim sastankom. Nije, smatra on, realno očekivati da se Srbija distancira od politike Republike Srpske, jer je to izvorno njena politika. – Politika RS pravi se u Beogradu. U Karađorđevu su se mogle čuti lijepe izjave, dobrosusjedske naravi. Ali, međusobni sukobi i varanja, posebno u odnosu Beograda prema Sarajevu, traju stoljeće i po. To je vrlo negativna povijest stradanja i obespravljivanja ljudi. Za harmoniziranje tih odnosa trebat će mnogo. Ali, s pravom možemo reći da je pozicija Sarajeva mnogo bolja nego ranije – ističe Filandra.

Loš ambijent
Akademik Sulejman Redžić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", smatra da se nikakvi dogovori nisu smjeli praviti u ambijentu Karađorđeva.- Mene čudi pretjerani optimizam našeg političkog establišmenta, koji ponovo pokazuje naglašenu političku naivnost i odlazi na mjesto jednog od najvećih političkih zločina prema BiH. Ovdje se radi o jednom političkoj lukavstvu Srbije, koja želi sebe predstaviti kao mirotvorca. U praksi vidimo da je to mnogo drugačije. Čudim se da je na to pristala Turska – izjavio je Redžić.
Filozofija apsurda
Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) prof. dr. Nedžad Mulabegović vjeruje da bi izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića prvi put trebalo nešto ozbiljnije shvatiti.- Ali, ne previše ozbiljno. Jer, recimo, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić daje izjavu podrške referendumu u RS, a Tadić sada tvrdi da nije za referendum o disoluciji tog entiteta. Svakako, bez sastanaka i kompromisa nema budućnosti. Možda proradi i filozofija apsurda, pa se u neka doba i razumijemo – tvrdi Mulabegović.

Nova faza odnosa
Profesor na FPN-u dr. Asim Mujkić kaže da je važno da se Turska, čija je historija isprepletena s historijom naših naroda, pojavljuje kao faktor stabilnosti na Balkanu. Vjeruje da nas s tim u vezi očekuju "neka bolja vremena". Ističe da Turska može odigrati ključnu posredničku ulogu u konsolidiranju odnosa između BiH i Srbije, pa čak uvezati i Hrvatsku.  – Ovo vrijedi pozdraviti. Osim toga, Karađorđevo, kao mjesto odakle se dijelila BiH, postaje nova faza u odnosima BiH i Srbije, odnosno integracije. Jedini moment koji se meni ne dopada jeste nagovještavanje neke vrste paralelizma između pozicije Kosova i RS – kaže Mujkić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku