hamburger-icon

Kliker.info

Rusko ministarstvo odbrane : Naše vojska se pripremila za djelovanja u uslovima radioaktivne kontaminacije !??

Rusko ministarstvo odbrane : Naše vojska se pripremila za djelovanja u uslovima radioaktivne kontaminacije !??

25 Oktobra
03:40 2022

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je u ponedjeljak da je pripremilo svoje snage za djelovanje u uslovima radioaktivne kontaminacije, nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da planira detonirati ‘prljavu bombu’ – što je Kijev oštro zanijekao.

Nakon tjedana rastućih napetosti zbog prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti “teritorijalni integritet” Rusije i nuklearnim oružjem, prva je to izjava Moskve o promjeni stanja pripravnosti njezinih snaga.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je zapadnim ministrima obrane u nedjelju da Moskva vjeruje da Ukrajina priprema detonaciju takve bombe, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Zapovjednik ruskih postrojbi za nuklearnu, biološku i kemijsku zaštitu Igor Kirilov, rekao je na brifingu za medije u ponedjeljak kako bi cilj takvog napada bio okriviti Rusiju za nastalu radioaktivnu kontaminaciju.

Ukrajina želi Rusiju prikazati kao “nuklearnog terorista”, rekao je. “Cilj provokacije bio bi optužiti Rusiju za korištenje oružja za masovno uništenje na ukrajinskom vojnom poprištu i na taj način pokrenuti snažnu antirusku kampanju u svijetu, usmjerenu na potkopavanje povjerenja u Moskvu.”

Kirilov je zaključio: “Ministarstvo obrane organiziralo je rad na suprotstavljanju mogućim provokacijama s ukrajinske strane: snage i sredstva stavljeni su u pripravnost za izvršavanje zadaća u uvjetima radioaktivne kontaminacije.”

Zapadni saveznici Ukrajine odbacili su svaku sugestiju da Kijev gradi ili planira koristiti ‘prljavu bombu’, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da optužbe da Moskva planira napad radioaktivnom ‘prljavom bombom’, koje je iznio Zelenskij u nedjelju, nisu za “ozbiljan razgovor”, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Zelenskij je rekao u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.

Američki vojni dužnosnik kazao je u ponedjeljak novinarima da SAD nema indikacija da je Rusija odlučila upotrijebiti nuklearno, biološko ili kemijsko oružje.

Izjavu je dao nakon razgovora između američkog ministra obrane i njegovog ruskog kolege u nedjelju i današnjih razgovora najviših američkih i ruskih generala.

Šef glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je s američkim i britanskim kolegama, generalom Markom Milleyjem i admiralom Tonyjem Radakinom o problemu ‘prljave bombe’.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku