hamburger-icon

Kliker.info

Rekonstrukcija Vijeća ministara : Izlaze Matanović i Suljagić, ulaze Radončić i Dautbašić!

Rekonstrukcija Vijeća ministara : Izlaze Matanović i Suljagić, ulaze Radončić i Dautbašić!

18 Novembra
16:28 2015

fahrodragan79Nova federalna koalicija mogla bi da uspije u namjeri rekonstrukcije Vijeća ministara BiH činom ubacivanja SBB-a, a izbacivanja DF-a, čak i ukoliko političke partije iz RS ostanu neutralne.Ovo je za “Nezavisne” izjavio Lazar Prodanović, jedan od sedmorice poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, partije koja bi se ubrzo mogla naći u jako interesantnoj poziciji.

Naime, već smo najavili mogućnost i paradoksalne situacije da za ulazak SBB-a u većinu u kojoj je Savez za promjene glasa SNSD, ali ne i sam SzP, koji smatra da DF radi dobro svoj posao i da nema potrebe za rekonstrukciju.Prodanović, ipak, naglašava kako bi bilo nelogično da SNSD podrži SDA i HDZ da uvedu zajedničkog partnera u državu vlast.

“Mi, istina, nemamo nikakvog razloga da čuvamo ovu vlast, ali još manje imamo razlog da glasamo ‘za’. Međutim, moguće je da dođe do rekonstrukcije i da DF bude izbačen u situaciji kada 10 glasova iz RS nije protiv, već uzdržano”, ističe on.

Pojašnjava kako je potrebna tek prosta većina, s tim što se uzdržani glasovi ne broje, dok je u Domu naroda važno da protiv ne bude pet delegata iz RS.Drugim riječima, ukoliko bi Dragan Čović i Fahrudin Radončić, lideri HDZ-a i SBB-a, koji su u dobrim odnosima s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom uspjeli, ako ništa, onda barem osigurati neutralnost ove partije u oba doma, čin rekonstrucije Vijeća ministara bio bi praktično gotova stvar.

Tim prije jer se u Savezu za promjene, u kojem se i dalje protive rekonstrukciji, izvjesno neće usuditi glasati protiv rekonstrukcije, već u najgorem slučaju će biti uzdržani.To bi onda uvelo potpuno novu političku dimenziju u cijeli proces i otvorilo mogućnost samom SNSD-u da uđe u Vijeće ministara, što indirektno zaključuje i sam Prodanović. On naglašava da, ukoliko bi SNSD podržao smjenu DF-a, to bi značilo “novi pristup ovom problemu”.

“To bi bilo definisanje onoga da je nelogično da izvršna vlast nije kompatibilna na svim nivoima. Na kraju, zašto bi u tom slučaju SDA, HDZ i SBB bili ti koji čuvaju SzP, ako oni koče ovaj proces”, zaključuje Prodanović.Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i predsjedavajuća Kluba ove stranke u PD, kaže da se njihov stav nije promijenio.

“SzP misli da ovaj Savjet ministara dobro funkcioniše i da nema potreba za bilo kakvim rekonstrukcijama. Za nas je na snazi platforma koju smo potpisali sa SDA i DF-om i niko nas još nije informisao da ta platforma više na važi”, poručila je Pandurevićeva.

Mladen Ivanić, lider PDP-a i član Predsjedništva BiH, izjavio je da se predstojeća rekonstrukcija Vijeća ministara može odnositi “samo na preraspodjelu unutar kvote koja pripada Federaciji BiH”.Mnogo je spekulacija o tome ko će biti novi državni ministri iz SBB-a. “Nezavisne” su objavile saznanja da je Damir Arnaut, pravni ekspert i nekadašnji ambasador u Australiji, jedan od kandidata za novog ministra pravde, no ta je vijest uskoro demantirana.

Zvanično je potvrđeno da će SBB na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH kandidirati predsjednika stranke Fahrudina Radončića, dok će kandidat SBB-a  za zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine biti Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Državnog ministarstva sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić najavio je da će pokrenuti rekonstrukciju državne vlade, pri čemu će biti razriješeni kadrovi DF-a ministar Slavko Matanović i zamjenika ministra Emir Suljagić, a kako bi se stabilizirala parlamentarna većina na svim nivoima i realizirala koalicija između SDA i SBB-a, podsjeća Dnevni avaz.

SDA, HDZ i SBB bez ruku iz RS u PD mogu obezbijediti od 19 do 21 glas za, 18 njihovih, jedan A-SDA te moguće i po jedan BPS-a i HDZ 1990. Uz neutralnih 13 iz RS, osam glasova protiv DF-a i SDP-a u tom slučaju ne bi ništa značilo. Dakle, ključ procesa rekonstrukcije VM jeste da federalna koalicija osigura barem neutralnost partija iz RS.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku