hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločinac Karadžić : Mladić je oprezan i manje riskira nego ja

Ratni zločinac Karadžić : Mladić je oprezan i manje riskira nego ja

20 Decembra
14:17 2010

Bivši predsjednik Republike Srpske, ratni zločinac Radovan Karadžić koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, kaže da je njegovo suđenje “motor za ostvarivanje istine” i ako bude pošteno, pa mogne iznijeti istinu, to će biti korak ka pomirenju u BiH.Radovan Karadžić u intervjuu za BIRN – Justice Report govori o haškom bjeguncu Ratku Mladiću, neprihvatanju presuda što su ih američki sudovi donijeli između 1996. i 2005. godine a kojima je proglašen krivim za zločin protiv civila i koje ga obavezuju da žrtvama isplati naknadu.

Karadžiću se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.Suđenje Karadžiću u Haškom tribunalu započelo je prije nešto više od godinu dana i u toku je izvođenje dokaza Tužilaštva. Uhapšen je u julu 2008. u Beogradu, nakon što je više od deset godina bio u bjekstvu.

JR: Imate li dovoljno vremena da se pripremite za ispitivanje svjedoka, budući da od Sudskog vijeća često tražite dodatno vrijeme?

Zahvalan sam Sudskom vijeću, koje mi je dodijelilo mjesec dana kako bih proučio materijal koji smo nedavno primili. Pravednost mog suđenja je bila umanjena zbog nedostatka vremena koje sam imao kako bih pregledao dva miliona stranica materijala koje mi je dostavilo Tužilaštvo. Neizbalansiranost između vremena za pripremu i resursa kojima raspolaže Tužilaštvo i vremena i resursa koji su dodijeljeni Odbrani jeste ogromna. Što se tiče vremena koje koristim za unakrsno ispitivanje svjedoka, izvinjavam se sudijama zato što moraju slušati jednog amatera, iako su oni očekivali da čuju “veliki orkestar”, ali dajem sve od sebe kako bi se došlo do istine o onom što se desilo u Bosni, tako da forma malo trpi.

JR: Da li ste zadovoljni kapacitetima koji vam stoje na raspolaganju, kao što su istražitelji, pravni asistenti i slično?

Cijenim da su resursi koji su obezbijeđeni mojoj Odbrani oko deset posto od onoga čime u mom slučaju raspolaže Tužilaštvo. Kako bih mogao biti zadovoljan takvim uslovima? Ipak, zahvalan sam mnogim profesorima i studentima prava koji su volontirali radeći na mom slučaju pro bono i bez čije pomoći ne bih preživio. Mnogo prijatelja je također na pro bono osnovi pomagalo mojim istražiteljima na Balkanu.

JR: Tokom unakrsnog ispitivanja često izlazite van okvira direktnog ispitivanja. Šta vam je cilj?

Dokazujem svoj slučaj kroz svjedočenje svjedoka Tužilaštva. Pravila ovo eksplicitno dozvoljavaju s obzirom da bi bilo rasipnički i neumjesno zahtijevati od svjedoka da se ponovo vrate za vrijeme izvođenja moje odbrane.

JR: Smatrate li da će dokazi koji su nedavno nađeni u stanovima u Beogradu biti važni u daljnjem toku suđenja?

Prerano je da bi se to moglo reći, mi još uvijek proučavamo materijal. Ipak, naše preliminarne analize pokazuju da ima mnogo interesantnih dokumenata među onima koji su oduzeti.

JR: Neposredno prije suđenja, često ste spominjali sporazum s Richardom Holbrookeom. U posljednje vrijeme više ga ne spominjete. Da li ste promijenili način vaše odbrane ili ćete to ponovo pokrenuti za vrijeme predstavljanja vaših dokaza?

Uopšte nisam napustio svoje insistiranje da mi je ambasador Holbrooke garantovao da neću biti procesuiran. Sudsko vijeće je presudilo da je ovo značajno za slučaj, i za vrijeme izvođenja moje odbrane mogu ih pitati da pozovu gospodina Holbrookea i neke od njegovih nadređenih, kako bi dali svoje verzije ovih događaja. Ovo je veliki slučaj o jednom velikom događaju i mnoge istaknute ličnosti se moraju pojaviti i svjedočiti, kako bi mogli zatvoriti ove stranice istorije.(Napominjemo čitaoce da je intervju s Karadžićem urađen prije smrti Richarda Holbrookea, jednog od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan u decembru 1995. godine i kojim je zvanično okončan rat u BiH. )

JR: Veoma rijetko vas posjećuje porodica. Da li imaju finansijske poteškoće i primaju li pomoć od Vlade Republike Srpske?

Moja porodica ne prima finansijsku pomoć od Republike Srpske. Nisu često dolazili u Haag jer je to skupo.

JR: Mislite li da bi u skorijem periodu mogao biti uhapšen Ratko Mladić i kako komentarišete njegov dugogodišnji bijeg?

Karadzic and Mladic

Ne znam gdje je Mladić, tako da ne mogu znati da li će biti uhapšen. Pretpostavljam da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje riskira nego ja.

JR: Smatrate li da može doći do spajanja vaše i optužnice protiv Ratka Mladića, tako da bi u slučaju njegovog hapšenja suđenja mogla biti povezana?

Čini se da je moj proces previše odmakao da bi mogao biti spojen sa Mladićevim suđenjem, ako on bude uhapšen.

JR: Često govorite o istini i pomirenju između naroda. Ipak, mnogi smatraju da se ne biste toliko vremena skrivali od Tribunala da su vam to bili motivi. Kakav je vaš komentar?  

Bio sam spreman da 1997. godine dođem u Haag, ali sam vidio da Tužilaštvo nema namjeru pošteno istražiti moj slučaj, i procijenio sam da ne bih imao pošteno suđenje. Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine, i ako mogu imati pošteno suđenje i iznijeti istinu, to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja ako muslimani nas optužuju za djela koja nismo mi počinili. S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali. Retorika je ista, kao da nismo zaključili mir. Ali, pravo pitanje u vezi sa istinom i pomirenjem jeste sljedeće: Zašto smo ratovali? Zbog čega smo ratovali? Muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao “braniteljima Bosne”. Od koga su branili Bosnu? Lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe.

To je bio naš minimum, donja linija ako napustimo Jugoslaviju, i to smo dobili kao prijedlog Evropske unije, i konačno u Daytonu. S naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbjegne. S tačke gledišta “branilaca Bosne”, sve je to bilo potpuno uzaludno, nepotrebno i zločinački do najvećih razmjera. Umjesto što okrivljuju Srbe, kreatori naše tragedije, makar oni iz Bosne i Hercegovine, trebali bi objasniti porodicama žrtava zašto su njihovi najmiliji umrli, jer ono što sad imamo mogli smo imati i bez žrtava. To je suština istine, i nakon toga pomirenje će biti moguće, posebno zbog toga što su Srbi i muslimani najsličniji narodi među Južnim Slovenima, možda neko ne želi da čuje da je to isti narod, ali ja vjerujem u to.

JR: U periodu od 1996. do 2005. godine, američki sudovi su donijeli nekoliko presuda kojima ste proglašeni krivim za zločine protiv civila i bilo je nekoliko pokušaja da se započnu procesi za naknadu štete. Kako to komentarišete i smatrate li da bi moglo biti još takvih procesa s obzirom na vašu ratnu poziciju?

Ne prihvatam te presude zato što nisu plod suđenja u pravnoj nadležnosti u kojoj sam i ja mogao učestvovati u procesu. To su građanski sporovi i nikakav zaključak o mojoj odgovornosti nije mogao biti donesen. Nemam novca, tako da su procesi samo gubljenje vremena. Denis Džidić (BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku