hamburger-icon

Kliker.info

Raketni napad na pogranično selo u Poljskoj : Nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete, kaže poljski predsjednik

Raketni napad na pogranično selo u Poljskoj : Nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete, kaže poljski predsjednik

16 Novembra
01:49 2022

Poljska nema konkretne dokaze koji pokazuju ko je ispalio projektil koji je izazvao eksploziju u selu blizu ukrajinske granice, rekao je predsjednik ove zemlje u ranom obraćanju u srijedu.

“U ovom trenutku nemamo uvjerljive dokaze o tome ko je lansirao ovu raketu… najvjerovatnije je riječ o raketi ruske proizvodnje, ali je sve ovo trenutno pod istragom”, rekao je Andrzej Duda novinarima.

Sa druge strane poljsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u saopštenju da je raketa ruske proizvodnje pala na poljsko selo Przewodow.

Ranje je glasnogovornik vlade Piotr Muller rekao da Poljska razmatra da li će sazvati sastanak NATO saveza nakon izvještaja da su dvije osobe poginule u eksploziji u blizini ukrajinske granice.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici rekli su da istražuju, ali da nisu mogli potvrditi izvještaj da je eksplozija u selu Przewodow rezultat zalutalih ruskih projektila. Rusko ministarstvo odbrane je negiralo da se radi o ruskim projektilima.

“Upravo smo odlučili da provjerimo ima li osnova za pokretanje postupaka prema Članu 4 Sjevernoatlantskog ugovora”, rekao je novinarima glasnogovornik vlade Piotr Muller.

Član 4 omogućava članicama NATO-a da na raspravu u Sjevernoatlantskom vijeću iznesu pitanja koja ih brinu, posebno po pitanju sigurnosti.

Muller je također rekao da Poljska povećava spremnost nekih vojnih jedinica, ali je odbio odgovoriti na bilo kakva pitanja, uključujući uzrok incidenta.

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je Poljskoj punu podršku SAD-a u istraživanju eksplozije.

Poljska je članica NATO saveza, posvećenog kolektivnoj odbrani sadržanoj u Članu 5. osnivačkog ugovora Alijanse.

Šta znamo do sada?

Selo Przewodow se nalazi šest kilometara od ukrajinske granice.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je izvještaje da su njihovi projektili pogodili poljsku teritoriju, opisujući izvještaje kao namjernu provokaciju.

“Ruskim sredstvima za uništenje nisu izvršeni napadi na ciljeve blizu ukrajinsko-poljske granice”, stoji dalje u izjavi.

Associated Press je ranije citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Dim se vidi iz Novosiolkija u Poljskoj nakon izvještaja o dvije eksplozije 15. novembra 2022.
Dim se vidi iz Novosiolkija u Poljskoj nakon izvještaja o dvije eksplozije 15. novembra 2022.

Međutim iz Pentagona su rekli da ne mogu potvrditi da su ruske rakete prešle u Poljsku.

“Svjesni smo izvještaja medija u kojima se navodi da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske u blizini granice s Ukrajinom. Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile te izvještaje i to dalje ispitujemo,” rekao je Patrick Ryder glasnogovornik Pentagona.

U međuvremenu zvaničnik NATO-a rekao je da ispituju izvještaje o eksploziji.

“Razmatramo ove izvještaje i blisko koordiniramo sa našim saveznikom Poljskom,” rekao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da pomno prate situaciju.

“Razgovarao sam sa predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izrazio sam saučešće zbog gubitka života. NATO prati situaciju i saveznici se pomno konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice,” rekao je Stoltenberg na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski projektili pogodili Poljsku, NATO zemlju, u kako je rekao, “značajnoj eskalaciji” sukoba.

“Ruski projektili su pogodili Poljsku”, rekao je Zelenski, bez pružanja dokaza o napadu.

“Što duže Rusija bude osjećala nekažnjivost, više će biti prijetnji će biti za bilo koga u dometu ruskih projektila. Ispaliti projektile na teritoriju NATO-a! Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je veoma značajna eskalacija. Moramo djelovati”, rekao je Zelenski.

U američkom State Departmentu kažu da su izvještaji “veoma zabrinjavajući” i da rade na utvrđivanju toga šta se dogodilo u Poljskoj, kao i određivanju prikladnih narednih koraka.

Estonsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su vijesti iz Poljske “veoma zabrinjavajuće” i da je Estonija spremna da brani “svaki pedalj NATO teritorije.” Litvanski predsjednik rekao je da je njegova zemlja uz Poljsku, te ponovio istu poruku o odbrani NATO teritorije.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da ukoliko Poljska potvrdi da je raketa pogodila njihovu teritoriju “to će biti dodatna eskalacija Rusije.”

Przewodow se nalazi u blizini ukrajinske granice
Przewodow se nalazi u blizini ukrajinske granice

“Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se dogodilo”, rekao je ranije o napadu Lukasz Kucy, dežurni službenik u obližnjoj vatrogasnoj postaji.

Ne iznoseći više detalja, poljski radio ZET javio je ranije da su dvije zalutale rakete pogodile Przewodow, pri čemu su ubijene dvije osobe.

Zamjenik latvijskog premijera Artis Pabriks uputio je na Twitteru saučešće Poljskoj.

“Zločinački ruski režim ispalio je rakete koje ciljaju ne samo na ukrajinske civile, već su i pale na teritoriju NATO-a u Poljskoj”, napisao je Pabrikis. “Latvija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin.”

Moskva mora odmah zaustaviti besmislene napade na ukrajinsku infrastrukturu i objasniti šta se dogodilo u istočnoj Poljskoj, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

“Veoma sam zabrinut zbog pada ruskih projektila u Poljsku. Rusija mora objasniti šta se dogodilo. Besmisleni napadi na infrastrukturu moraju odmah prestati. Ruska nepromišljenost izmiče kontroli”, napisao je Nad na Twitteru.

Rusija je u utorak gađala gradove širom Ukrajine, a Kijev kaže da se radi o najtežim vazdušnim napadima od početka rata. Neke rakete su pogodile i Lviv koji se nalazi manje od 80 kilometara od granice sa Poljskom.

Glasnogovornik vazduhoplovnih snaga Yuiy Ihnat rekao je da je više od 100 projektila ispaljeno na Ukrajinu, premašivši 84 koje je ispalila Rusija 10. oktobra kada su zabilježeni najteži vazdušni napadi.

Napadi su uslijedili nekoliko dana nakon povlačenja ruskih snaga iz južnog grada Hersona i poklopili su se sa samitom Grupe 20 nacija na Baliju kojim je dominirala rasprava o ratu u Ukrajini.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku