hamburger-icon

Kliker.info

Raffi Gregorian : Bidenovom posjetom dobili smo nove mišiće!

Raffi Gregorian : Bidenovom posjetom dobili smo nove mišiće!

23 Maja
05:51 2009

Posjeta potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i poruke koje je, zajedno s visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Havijerom Solanom (Javier), izrekao u Bosni i Hercegovini, dale su cijeloj međunarodnoj zajednici, a posebno Uredu visokog predstavnika – nove mišiće!Glavni zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) smatra da je riječ o iznimnom događaju. – Boravak gosta tog nivoa, s tako bogatim znanjem situacije u regionu, izuzetno je važan. Govor koji je potpredsjednik Bajden održao u Parlamentu BiH bio je veoma moćan i potpuna potvrda svih naših zabrinutosti o kojima smo izvještavali međunarodnu zajednicu i javnost u proteklih skoro tri godine. On nije samo kritizirao nego je ponudio i pomoć! Zajedno sa Solanom poručio je da su vrata EU otvorena i da će Unija i SAD pomoći da BiH bude sastavni dio kako NATO-a tako i EU.Ali, da bi se to desilo, njima trebaju saveznici u BiH s kojima će raditi na tome. Time se još jednom potcrtavaju pozivi na zdrav razum i zajedničke interese, na čemu već nekoliko godina insistira i Vijeće za implementaciju mira (PIC) – ocjenjuje Gregorijan.
OHR je znatno ojačan nakon posjete Bajdena i Solane BiH?
– Da! To jeste bitno pojačanje našim aktivnostima, ali i riječima. Solana i Bajden imali su zajedno seriju sastanaka, razgovarajući s domaćim političkim liderima. To je ne samo značajno nego daje i razloge za smirenost ovdašnjim političkim akterima. BiH je suverena, ima garantiran integritet, samo ona može ući u EU i NATO, a da se unutrašnja organizacija države temelji na Dejtonu, ali i vladavini zakona. Naravno, direktna i snažna podrška OHR-u ima iznimnu vrijednost!

Dobili ste mišiće, metaforički kazano.
– Naravno! Čuo sam i ja, kao i svi drugi, čvrstu i punu podršku OHR-u i visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko). SAD će nastaviti s takvom podrškom sve dok u potpunosti ne bude ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta. Ta otvorena podrška je više nego dobrodošla i nismo je odavno čuli.
Šta se sada može desiti, posebno kada su u pitanju domaći akteri?
– Nadam se da je govor potpredsjednika Bajdena shvaćen kao "poziv na buđenje". Oni koji su spremni raditi izvan stranačkih i etničkih linija, dobit će šansu da ovu državu povedu naprijed. Reakcije koje sam čuo od lokalnih političara su pozitivne. Svi oni podržavaju ulazak BiH u NATO i EU! Postoje razlike kako se to može uraditi, ali one ne bi trebale biti velike, jer su standardi prilično jasni. Uzmite, naprimjer, preduvjet za ukidanje viza, zakoni i ostale aktivnosti koje je Evropska komisija postavila moraju biti ispunjeni. I tačka! Nema drugog načina da vize budu ukinute nego da se to uradi. Ohrabruju aktivnosti da ovo pitanje bude riješeno što je prije moguće, pozivaju se relevantni zvaničnici na sastanke… to su značajni i bitni koraci. Pravo na putovanje bez viza nije privilegija koju trebaju koristiti političari, biznismeni i još neki nego svi bh. građani. Drago mi je da se političari konačno ponašaju tako da žele uraditi nešto u interesu svih građana i nadam se da će se taj zamajac koristiti i za daljnje promjene. Kada je u pitanju 5+2, očekujemo napredak do junske sjednice PIC-a, posebno kada je vojna imovina u pitanju. Brine me, s druge strane, neaktivnost na popisu državne imovine. Prošao je skoro puni mjesec, a radna grupa koja je to trebala početi raditi, još  ne kreće na posao. Jasno je da BiH ne može predati aplikaciju za status kandidata za ulazak u EU dok ne bude ispunjen 5+2! A jedini koji to sprečavaju su bh. političari. Oni znaju šta treba uraditi. Solana i Bajden su jasno istakli koliko i šta očekuju od bh. zvaničnika.
Spomenuli ste 5+2. Potpredsjednik Bajden bio je vrlo jasan u zahtjevu da oni u potpunosti budu usvojeni i realizirani. Špekulira se da je rok za zatvaranje OHR-a kraj godine. Može li se to desiti?

– Potpredsjednik Bajden posebno je istakao uvjet 2 – puna saradnja u skladu s Dejtonom i obavezama koje proizlaze iz njega. Pet ciljeva i dva uvjeta mogli su biti ispunjeni još davno da je postojala istinska želja političkih aktera u BiH. Godinama smo isticali da te obaveze neće nestati i one su, jednostavno, jasno navedene u tih pet ciljeva i dva uvjeta. Jedina prepreka na tom putu su vlasti ove zemlje! Mjesecima smo insistirali na tome da se uradi popis državne imovine. Ponudili smo da pomognemo u tome, ali se niko nije baš obazirao…Apsurdno, oni koji se najviše zalažu da mi odemo iz BiH što prije, rade sve da što duže moramo ostati…

Poput Dodika, naprimjer ?    Poput članova  njegove stranke.
Nakon posjete Bajdena, možemo li očekivati snažnije prisustvo OHR-a i njegovu veću inicijativu na terenu?
– Naravno da ćemo nastaviti s nastojanjima da vlasti ispune 5+2. S obzirom na to da je ostalo još malo od toga, lakše ćemo se moći fokusirati na izvršenje neispunjenih ciljeva i uvjeta. Nažalost, potpuno bespotrebno, naša pažnja odvučena je na neutemeljen napad na državu BiH. Najnoviji primjer je prošlosedmični zaključak Narodne skupštine RS o, tzv. ukradenim kompetencijama. Povrat ovlasti koje se traže od države, oduvijek su pripadale državi! RS je poduzela pravni korak koji se temelji na potpuno pogrešnim pravnim pretpostavkama. Zaključci NSRS u vezi s ovim, također, najdirektnije se sučeljava s uvjetom 2 jer se radi o očiglednom udaru na državu! PIC je već ranije upozoravao da se to ne smije raditi i da se takve aktivnosti neće tolerirati. Moram istaći da ne razumijem šta je svrha takvog djelovanja. Mnoge reforme koje se dovode u pitanje donijele su dobro stanovnicima ove zemlje i cijelu državu pomjerile su naprijed u procesu približavanja EU i NATO-u. Zaista mi nije jasno zašto neko hoće sve to oboriti. Dodik je postavio sada 68 načina kako da dovodi u pitanje ovlasti države umjesto da se fokusira na ispunjenje 5+2, odnosno onoga što još nije realizirano.

Dakle, OHR i cijela međunarodna zajednica trebali bi se i hoće se fokusirati na ispunjenje onoga što je ostalo  nerealizirano iz 5+2?
– Naravno! Radimo već prilično aktivno na pitanjima vojne imovine. Politički dogovor postoji, sada se samo treba finalizirati i uvjeren sam da bi se to pitanje moglo riješiti prije junske sjednice PIC-a.

A četiri bitna zakona za vizni režim?
– OHR tu nema direktnog utjecaja jer se radi o evropskom putu, mada u nekim od zakona ima onoga na čemu smo već dugo radili. Kao i u nekim drugim oblastima, ne vidim prepreke da se do bezviznog režima dođe što je prije moguće, jer su uvjeti i zahtjevi jasni i isto se tako jasno zna šta mora biti urađeno.

Amerikanac u EUSR-u
– Znam da je prošlog mjeseca na sesiji Američkog instituta za mir (USIP) posvećenog BiH bilo priče i o tome da treće zemlje, kao što su SAD, trebaju biti zastupljene u timu EUSR-a. Da li će tako biti ili ne, stvar je dogovora između EU i SAD. Moje iskustvo govori da je prisustvo Amerikanaca, kao i drugih, u ovoj misiji samo doprinijelo uspjehu OHR-a.

Delegati da ne idu u EU
– Odluka nekih delegata da odbiju zakon o prometu naoružanja je korak unazad! Bilo je vrlo mnogo pogrešnih interpretacija tog zakona i bilo bi dobro da poslanici pročitaju šta tamo piše prije nego što ga počnu interpretirati. Šteta je što je taj zakon odbijen i sada se mora mijenjati da bi se ponovo našao u parlamentarnoj proceduri. Nadam se da međuministarska komisija može riješiti ovo što prije.Ljudi i iz RS, kao i svi ostali, žele ukidanje viza. Ako zakoni ne budu prihvaćeni, oni koji su odgovorni trebali bi se suzdržati od putovanja u EU, bez vize, sve dok to ne bude i privilegija svih građana BiH. Takav akt solidarnosti bio bi odgovoran čin izabranika prema  svojim biračima. Sead Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku