hamburger-icon

Kliker.info

Radikalni konzervativci blokiraju izbor McCarthyja : Republikanci bez predsjedavajućeg Predstavničkog doma i poslije tri kruga glasanja

Radikalni konzervativci blokiraju izbor McCarthyja : Republikanci bez predsjedavajućeg Predstavničkog doma i poslije tri kruga glasanja

04 Januara
04:38 2023

118. zasjedanje američkog Kongresa počelo je stranačkom bitkom oko izbora novog predsjedavajućeg Predsedavajućeg doma. U tri ponovljena kruga glasanja, republikanac Kevin McCarthy nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi naslijedio demokratu Nancy Pelosi kao predsjedavajući, pošto su ultra-konzervativni članovi njegove sopstvene stranke glasali protiv njega. Poslije trećeg kruga glasanja, sjednica je raspuštena a glasanje se nastavlja u srijedu.

To je prvi put u proteklih sto godina da predsjedavajući nije izabran u prvom krugu glasanja.

Grupa koja blokira McCarthyjevu  nominaciju smatra da on nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima i da simbolizuje, kako vjeruju, neuspješno republikansko rukovodstvo u vrijeme dok se predsjednik Biden  zalaže za usvajanje progresivnih društvenih politika i federalnog budžeta kojem se protivi većina republikanaca.

U prvom krugu glasanja, lider demokrata Hakeem Jeffries osvojio je više glasova od McCartzja  – 212 prema 203. Deset republikanaca je glasalo za Mekartijevog konzervativnog Andy Biggsa .

U drugom krugu, popularni konzervativni kongresmen Jim Jordan  pokušao je da pridobije podršku za McCarthzja , ali ga je onda McCarthyec   protivnik, kongresmen Matt Gaetz sa Floride nominovao za predsjedavajućeg. U trećem krugu, više od 20 republikanaca je glasalo za Jordana  u namjeri da blokiraju McCarthyja.

Republikanci su osvojili tanku većinu na novembarskim izborima – 222 mjesta naspram 212 koliko imaju demokrate, što znači da je McCarthyju  potrebno jedinstvo stranke da bi bio izabran.

On je  na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubijedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove. Produženi izbori predsjedavajućeg mogli bi da uspore republikance u Predstavničkom domu koji su se nadali da će brzo preći na ostvarivanje svojih prioriteta u zakonodavstvu, koji se odnose na ekonomiju, američku energetsku nezavisnost i sigurnost granice.

Predsjedavajući Predstavničkog doma je drugi u redu iza predsjednika SAD, poslije potpredsjednice Kamale Harris.

Republikanci su u novembru osvojili tijesnu većinu od 222-213 na nacionalnim izborima za Kongres i preuzeće kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata i odlazeće predsjedavajuće Nancy Pelosi. Demokrate, koje su u posljednje dvije godine u Senatu imale podjednak broj senatora kao i republikanci (50-50), stekle su prednost 51-49 na izborima prije skoro dva mjeseca i zadržaće većinu, iako je senatorka iz Arizone Kyrsten Sinema kasnije prešla iz kluba demokrata u nezavisne senatore.

McCarthy , nepokolebljivi konzervativac, osvojio je 188 glasova u poslaničkom klubu republikanaca u Predstavničkom domu u novembru i od tada je obezbjedio veću podršku u svojim nastojanjima da dostigne 218 glasova, koliko je naophodno za položaj predsjedavajućeg.

Predstavnicima “tvrde struje”, ponudio je razne promjene u načinu rada Predstavničkog doma ili imenovanje u odbore u kojima se razmatraju ključni zakoni. Jedna promjena bi malom broju republikanaca disidenata dala pravo da glasaju u Predstavničkom domu da se mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma proglasi upražnjenim ako se ne slažu sa načinom na koji McCarthy vodi partijsku politiku o zakonodavstvu ili o očekivanim istragama protiv američkog predsednika Bidena  i njegove administracije.

Izbor predsjedavajućeg odvija se i prije nego što zakonodavci polože zakletvu. Poslanici se prozivaju sa govornice Predstavničkog doma i javno glasaju za predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Ako McCarthy  ne obezbjedi potrebnih 218 glasova — ili manje ukoliko se neki poslanici izjasne kao “prisutni” na sjednici, smanjujući broj koji bi mu  bio potreban za većinu – moglo bi da dođe do dodatnog ili više dodatnih krugova glasanja. Sekretar Predstavničkog doma bi u tom slučaju nastavio da mukotrpno proziva svih 435 članova sa spiska dok McCarthy, ili neko drugi, ne dostigne većinu da postane predsjedavajući.

Rekordan broj krugova glasanja koji je bio potreban da se izabere predsjedavajući predstavničkog doma bio je 133. Toliko puta se glasalo u periodu od dva mjeseca sredinom 19. vijeka.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku