hamburger-icon

Kliker.info

Putin nudi plin kroz Sjeverni tok 2 : “EU je na potezu”

Putin nudi plin kroz Sjeverni tok 2 : “EU je na potezu”

13 Oktobra
02:42 2022

Ruski  predsjednik Vladimir Putin ponudio je Europi nastavak isporuke plina kroz netaknuti dio plinovoda Sjeverni tok 2. “Europska unija je na potezu. Ako želi, možemo otvoriti izvore i to je to”, rekao je Putin na energetskom forumu u Moskvi. Njemačka je, međutim, poručila kako neće uzimati ruski plin kroz spomenuti plinovod, koji je u žarištu ukrajinske krize.

Glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann rekla je da će isključiti korištenje Sjevernog toka 2. “Neovisno o mogućoj sabotaži dvaju plinovoda, vidjeli smo da Rusija više nije pouzdan opskrbljivač energijom te da čak i prije oštećenja Sjevernog toka 1 više nije dolazio plin”, rekao je Hoffmann .

Ogromne količine plina ispuštene su u Baltičko more nakon što su obje veze plinovoda Sjeverni tok 1 i jedna od dvije veze plinovoda Sjeverni tok 2 pukle 26. rujna. Rusija je početkom rujna već zaustavila isporuke plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, navodeći tehničke probleme. Sjeverni tok 2 nikada nije postao operativan jer je Njemačka zaustavila njegovo odobrenje nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je najveći izvoznik prirodnog plina

Putin je rekao da je moguće popraviti plinovode, ali da Rusija i Europa trebaju odlučiti o njihovoj sudbini. Ruska invazija potaknula je europske kupce da se počnu odvikavati od ruske nafte i plina te potraže alternativne dobavljače.

Govoreći na istom forumu kao i Putin, čelnik ruske energetske kompanije Gazprom Aleksej Miller rekao je da će popravci oštećenih cjevovoda Sjevernog toka trajati najmanje godinu dana. Dodao je da “nema jamstva” da će Europa preživjeti zimu na temelju trenutnog kapaciteta skladišta plina.

Njemačka skladišta plina popunjena su gotovo 95 posto, a dužnosnici kažu da je zemlja u dobroj poziciji prebroditi zimu, iako će trebati štedjeti plin. Uoči sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Putin je predložio stvaranje energetskog čvorišta u Turskoj.

“Mogli bismo premjestiti izgubljene količine iz Sjevernih tokova duž dna Baltičkog mora u regiju Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj”, rekao je. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije i najveći izvoznik prirodnog plina.

(Index.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku