hamburger-icon

Kliker.info

Prva žrtva : Francuska provela zabranu nošenja nikaba i burke u javnosti (Video)

Prva žrtva : Francuska provela zabranu nošenja nikaba i burke u javnosti (Video)

11 Aprila
21:32 2011

Zabrana nošenja islamskog vela za lice, burke i nikaba, prva u Europi, stupila je danas na snagu u Francuskoj, a svatko tko bude javno nosio nikab ili burku može biti kažnjen sa 150 eura i obveznim pohađanjem tečaja o francuskom državljanstvu.Samo dva sata nako stupanja zakona na snagu u  Parizu  je s burkom na glavi uhapšena Kenza Drider a , na demonstracijama protiv zakona, uhapšeno je još 60 žena.. Dvije žene su uhapšene ispred katedrale Notre Dame .’

To nije bio čin provokacije. Samo koristim svoja građanska prava i ne činim kazneno djelo. Ako me zatraže dokumente radi identifikacije, dobit će ih bez problema’, rekla je medijima Kenza Drider, prva žrtva novog zakona.Pariška policija ipak tvrdi kako Drider nije uhapšena  zbog burke, već zbog toga što je sudjelovala u nelegalnom protestu usmjerenom protiv stavljanja spomenutog zakona u primjenu. Francuska je prva europska zemlja koja je zabranila nošenje burki, a onoga koga se uhvati u kršenju te zabrane, kaznit će se sa 150 eura, a ista će osoba morati pohađati i tečaj građanskog ponašanja, prenosi BBC.

Instrukcije policiji             Oni koji žene tjeraju da nose burke kaznit će se znatno drastičnije, jer tim osobama prijeti zatvorska kazna u trajanju do dvije godine. Bilo koja žena, bilo da je rodom iz Francuske, ili da je strankinja, može biti zaustavljena na ulici od strane policije i kažnjena za nošenje burke ili nikaba.Policija je dobila instrukcije da ženama koje nose burku ili nikab, ne skidaju ta pokrivala nasred ulice, već da ih preprate u policijsku postaju, gdje će se od njih zatražiti uklanjanje pokrivala s lica radi identifikacije. (Kliker.info-Dnevnik)

 

 

 

 

 

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku