hamburger-icon

Kliker.info

Prva predsjednička debata : Denver je za Romneya biti ili ne biti

Prva predsjednička debata : Denver je za Romneya biti ili ne biti

03 Oktobra
05:37 2012

Finale američke predsjedničke kampanje počinje večeras u Denveru prvom televizijskom debatom koja bi mogla biti zadnja šansa republikanskom kandidatu Mittu Romneyju da dostigne golemu prednost koju je predsjednik Barack Obama ostvario posljednjih sedmica.Ankete pokazuju vrlo malu razliku između Romneyja i Obame na nacionalnoj razini – prema anketi Washington Posta i ABC Newsa, Obama ima 49, a Romney 47 posto. No, kad se u obzir uzmu samo “neodlučne” države, koje su iz izbora u izbore postojane samo u tome da mijenjaju političku stranu, Obama je u uvjerljivom vodstvu sa 52 prema 41 posto. I prema nekim anketama provedenim samo u tih devet država, Obama vodi, a budući da sedam tih država dopušta biračima da glasuju unaprijed (u Iowi i Ohiju se glasuje već više od sedamn dana), za Romneyja bi moglo biti i prekasno. 
Kako vratiti povjerenje 
Analitičari predviđaju da bi se nakon niza gafova, a posebice snimke sa zatvorene večere za bogate donatore na kojoj je rekao da se 42 posto Amerikanaca osjeća “žrtvama” i samo čeka da se za njih pobrine vlada, Romney mogao pokušati biračima prikazati kao čovjek postojanih stavova i vizije. Tri debate prije izbora 6. novembra stoga bi mogle biti zadnja prilika da vrati povjerenje birača.
Presudan utjecaj 
– U četvrtak ujutro cijela priča o ovoj utrci će se promijeniti. Vidite, imali smo nekoliko teških sedmica, ako smo iskreni. Bilo je teško. Ali, evo sjajnih vijesti za republikance: imamo kandidata koji će u srijedu navečer biti sjajan, prvi put kada bude imao priliku stajati na istoj pozornici s predsjednikom Sjedinjenih Država – rekao je republikanski guverner New Jerseyja Chris Christie.No, povijest nije na Romneyjevoj strani – prema podacima agencije Gallup, samo su dvije debate dosad pomogle preokrenuti rezultat. Jedna je bila prva televizijska debata, ona 1960. između Johna F. Kennedyja i Richarda Nixona. Prije debate dva su kandidata vodila mrtvu utrku, ali je Kennedy svojom karizmom i mladošću osvojio gledatelje ispred malih ekrana, dok se Nixon nervozno znojio ispod reflektora. Nakon debate Kennedy je prešao u vodstvo od četiri posto. Na izborima 2000. demokrat Al Gore imao je osam posto prednosti pred republikancem Georgeom W. Bushom, ali je do treće debate prednost izgubio – analitičari smatraju da je razlog bilo i to što je Gore na sučeljavanjima glasno uzdisao svaki put kada bi Bush rekao nešto s čime se nije slagao.
 
Gallupovo istraživanje pokazuje da ne postoji korelacija između pobjednika debata i pobjednika izbora – primjerice, demokrata Johna Kerryja su 2004. naveliko proglašavali boljim u sučeljavanju od Georgea W. Busha, ali je na izborima glatko izgubio. Ipak, debate su važne jer mogu uvesti neke nove teme, a napravi li netko golemi gaf, posljednje bi sedmice kampanje mogao provesti pokušavajući se iz toga izvući. Neke su se debate urezale u pamćenje po brzim reakcijama i dosjetkama kandidata, a Romney je navodno uvježbao niz upravo takvih reakcija. Prošli je mjesec vježbanju debata sa senatorom Robom Portmanom, koji je glumio Obamu, posvetio cijelih osam dana, a dodatno se pripremao i jučer u Denveru. Obama se za debate priprema od nedjelje, i to zabarikadiran u hotelskoj sobi u Las Vegasu. 
Prebacivanje tereta 
Prije povlačenja na trening, u skladu s tradicijom, obojica su uvjeravali javnost da je njihov protivnik u prednosti kako bi smanjili očekivanja i kako vlastitim debatnim sposobnostima ne bi razočarali gledatelje.- Guverner Romney je dobar u debatama. Ja sam samo OK – rekao je Obama. Romneyjeva savjetnica Beth Myers poručila je da je “predsjednik Obama govornik jedinstvena talenta, kojega se nadaleko smatra jednim od najtalentiranijih političkih komunikatora u modernoj povijesti”. (Kliker.info-JL)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku