hamburger-icon

Kliker.info

Prst u oko međunarodnoj zajednici : Dodik uprkos oštrim upozorenjima pozvao na raspisivanje referenduma

Prst u oko međunarodnoj zajednici : Dodik uprkos oštrim upozorenjima pozvao na raspisivanje referenduma

14 Jula
16:37 2015

Dodooko8Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je od zastupnika u entitetskom parlamentu zatražio donošenje odluke o raspisivanju referenduma kojim bi se osporio rad Suda i Tužilaštv  Bosne i Hercegovine.

Ignorirajući ozbiljna upozorenja međunarodne zajednice kako bi takav referendum bio protuustavan i protuzakonit te kako njegova provedba neće biti tolerirana, Dodik je na posebno sazvanoj sjednici Narodne skupštine RS u Banja Luci pozvao na provedbu refrenduma na kojemu bi građani odgovarali na pitanje “podržavaju li neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske”.Dodik je u gotovo jednosatnom uvodnom izlaganju nadugačko i naširoko elaborirao zašto pravosudna tijela na državnoj razini ne smiju postojati a glavni argument bila mu je konstatacija kako je njihova uspostava rezultat nastojanja međunarodne zajednice “da se dodvori Bošnjacima”.

Dodik je iznio podatak kako je Sud BiH do sada u predmetima ratnih zločina optuženicima srpske nacionalnosti izrekao 1498,5 godina zatvora što je gotovo 80 posto ukupnih presuda.

“Za genocid su podizane optužnice samo protiv osoba srpske nacionalnosti”, kazao je Dodik postavivši pitanje zašto se za genocid ne sudi i Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je uz to pozvao entitetski parlament da odbaci i sve druge zakone koji su stupili na snagu temeljem odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH

“Donošenje odluke o referendumu bit će jedna od najvažnijih odluka u povijesti RS još od trenutka njezina osnivanja”, zaključio je Dodik dodajući kako je uvjeren da “za Srbe nema budućnosti ukoliko RS ne očuva svoju opstojnost”.

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS najavili su kako će bojkotirati glasovanje o Dodikovom zahtjevu no ocijenili su i kako je izvjesno da će on dobiti potporu većine koju čine zastupnici iz stranaka sa srpkim predznakom.

Odluku o referendumu mora potvrditi i Vijeće naroda RS kao neka vrsta gornjeg doma entitetskog parlamenta a potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić kazao je kako će klub Bošnjaka u tom tijelu uložiti veto radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa pa će o svemu pravorijek morati donijeti entitetski ustavni sud.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku