hamburger-icon

Kliker.info

Protestima protiv prodaje : Krajiško jedinstvo za spas Agrokomerca

Protestima protiv prodaje : Krajiško jedinstvo za spas Agrokomerca

21 Januara
07:34 2011

Masovni protesti, na kojima se jučer okupilo preko 5.000 radnika, dioničara "Agrokomerca" i građana Velike Kladuše u ovom gradu, koji su tražili odgodu ročišta o prodaji imovine firme, dok se ne utvrdi stvarno vlasništvo u preduzeću pred sudom u Strazburu, djelomično su urodili plodom.

Prodata benzinska pumpa           Naime, jučer je odgođeno i drugo ročište za prodaju Mesne industrije preduzeća "Agrokomerc", jer se ni ovaj put nije javio niti jedan kupac za, kako Krajišnici kažu srce "Agrokomerca", a ni tražioci izvršenja nisu se javili kao ponuđači. Međutim, prodata je benzinska pumpa u Velikoj Kladuši, i to firmi "Bašić benc" za pet miliona maraka.Treće ročište za Mesnu industriju, bit će zakazano naknadno, ali će to, prema riječima svih koji se bore za opstanak "Agrokomerca", dati dovoljno vremena, da se ova firma počne konačno spašavati. Mirvet Beganović iz Odbora za spas "Agrokomerca" koji je bio organizator protesta, kaže da je važno da je dobijeno vrijeme kako bi se preko institucija vlasti za spas firme našla bolja rješenja od prodaje imovine u bescjenje.

– Ohrabruje i odluka suda u Strazburu da se zaustave svi procesi vezani za "Agrokomerc" dok se ne utvrdi struktura vlasništva. Nadamo se da će novoformirane vlasti imati više sluha za Agrokomerc od prošlih koje ništa nisu uradile, iako i je rezolucija za spas "Agrokomerca" bila potpisana i prihvaćena i u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH – rekao je Beganović za "San". Admil Mulalić, načelnik Opštine Velika Kladuša nada se da će odgodom ročišta biti dobijeno dovoljno vremena, kako bi zajedno sa Hamdijom Lipovačom, mandatarom za Vladu USK čiju podršku za spas Agrokomerca ima, dogovorio šta uraditi dalje u vezi sa sudbinom firme.

Pismo OHR-u      – Mi smo uputili i pismo visokom predstavniku i tražili od njega da snagom svojih ovlasti stavi moratorij na bilo kakvu odluku vezanu za "Agrokomerc", dok se ne formira vlast. Naime ne bi bilo dobro da se imovina koja je procjenjena na 22 miliona KM, proda za 500.000. Sud nam je odlukom učinio uslugu, ali ne zato što je želio, jer je sigurno da su i oni u kolu sa onima koji žele opljačkati "Agrokomerc" – kaže Mulalić. On napominje da se od kupaca niko nije javio, jer su se najvjerovatnije uplašili poruka koje su poslane okupljanjem preko 5.000 radnika "Agrokomerca" i građana Velike Kladuše. S obzirom da je postignuto potpuno krajiško jedinstvo kada je u pitanje spas "Agrokomerca", sada je na redu pravljenje plana djelovanja u pravcu saradnje sa vlastima Federacije. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku