hamburger-icon

Kliker.info

Procurili detalji iz sastanka u Washingtonu, Macron nije birao riječi pred Amerikancima: ‘Žao mi je što sam tako direktan…‘

Procurili detalji iz sastanka u Washingtonu, Macron nije birao riječi pred Amerikancima: ‘Žao mi je što sam tako direktan…‘

01 Decembra
06:25 2022

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu “superagresivne” mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju “fragmentaciju Zapada”, navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.

Prvog dana službenog posjeta francuski predsjednik nije krio zabrinutost tokom susreta s američkim parlamentarcima obiju stranaka.

Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom ekonomskom  i socijalnom zakonu pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” (IRA) su “super agresivne za naše tvrtke”, požalio se francuski predsjednik.

“Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako direktan “, rekao je Emmanuel Macron.

Macron je stigao u Washington u drugi državni posjet od preuzimanja dužnosti 2017., za koji su i prije njegova početka francuski dužnosnici najavili da će se suprotstaviti Joeu Bidenu vezano uz subvencije iz ovog zakona.

Prilikom susreta s parlamentarcima u biblioteci  Kongresa Macron je rekao kako je Inflation Reduction Act “super agresivan” prema europskim kompanijama , kazao je Reutersu jedan sudionik razgovora pod uslovom  anonimnosti.

Macronov ured odbio je potvrditi komentare francuskog predsjednika, o kojima je javila i agencija France Presse.

Europski lideri potužili su se na zakonodavni paket kojeg je u septembru  potpisao Biden, kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke kompanije  i bit će ozbiljan udarac njihovim ekonomijama  u trenutku dok se Europa bori s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Upitana o europskim zabrinutostima glasnogovornica  Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da zakon “predstavlja značajne prilike za europske tvrtke, kao i koristi za energetsku sigurnost EU-a”. IRA ima odredbe koje će pridonijeti rastu sektora čiste energije na globalnoj razini, dodala je.

Govoreći u prisutnosti novinara Macron je rekao kako Francuska i SAD trebaju udružiti snage da reformiraju Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku kako bi njihovi fondovi mogli biti usmjereni u zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Ranije je Macron posjetio sjedište NASA-e s potpredsjednicom Kamalom Harris i rekao da je američko-francuska suradnja važna za suzbijanje rizika od sukoba u svemiru. Njih su dvoje najavili novu američko-francusku suradnju u svemiru tokom sastanka u Parizu prije godinu dana.

Macron je rekao da svemir predstavlja “novo mjesto sukoba” i da je važno da Francuska i Sjedinjene Države rade zajedno na postavljanju pravila i normi jer dijele predanost nauci  kao i demokratskim vrijednostima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku