hamburger-icon

Kliker.info

Priča o kolačima : Hadžibegić traži promjene, Osim ne da Sušića

Priča o kolačima : Hadžibegić traži promjene, Osim ne da Sušića

06 Juna
04:59 2011

Da se pitalo pojedince iz Komiteta za normalizaciju i ambasadore bh. fudbala, Safet Sušić ne bi dočekao meč sa Albanijom. Njemu bi još u Bukureštu uručili otkaz! Navodno se na tome radilo nakon poraza od Rumunije, ali niko nije smio prvi povući potez. Premda je među članovima Komiteta i ambasadorima postojala saglasnost «da se nešto mora promijeniti» niko se nije usuditi tako nešto uraditi bez dozvole Ivice Osima, pa se nakon meča ispipavao teren među novinarima, a tražila se podrška i među igračima i navijačima. Kako su naišli na zid šutnje odustali su od prvobitne namjere.

Nije želio govore

Očito je selektor shvatio šta mu se sprema, pa je onako vruć nakon utakmice osuo paljbu po igračima. Saznajemo kako je selektor prije same utakmice bio iznenađen neočekivano velikim brojem «visokih» gostiju, koji su bili u sastavu bh. delegacije. Silno je želio mir i pozitivnu atmosferu uoči ključne utakmice, a u hotelu se na svakom koraku sudarao sa «prijateljima» koji su imali spremna rješenja ukoliko  krene po zlu.- Safet je bilo jako neraspoložen kada je vidio ko je sve u hotelu. Pogotovo se naljutio kada je shvatio da neki žele na sastanku održati govor, a u znak podrške. Nije im to dozvolio, jer je želio koncentraciju. Nakon utakmice niko nije bio zadovoljan. Naprotiv, neki su predlagali da se Komitet još u hotelu ili na aerodromu sastane i donese neke odluke. Faruk Hadžibegić je uglavnom tražio da se nešto poduzme, ali nije govorio šta.

Potencirao je na ovlasti koje ima Komitet i ambasadori. Nije otvoreno tražio promjenu selektora, ali pritisak koji je radio išao je u tom pravcu. I nije samo Faruk to tražio. Nezgodno je bilo Ivanu Beusu, Darku Ljubojeviću, Seji Kajtazu, Dini Begiću, koji su smirivali strasti. Ne kažem da svi nisu željeli pobjedu, ali brzina kojom su tražili neke promjene ukazuje na neki scenarij. Sušiću je bilo najteže, nije navikao na prisustvo tolikog broja «šefova», koji su željeli biti što bliže ekipi. Vjerujem da je selektor rekao neke stvari u afektu, da mu je poraz teško pao, ali sam još više uvjerenja da su pojedinci oko reprezentacije utjecali da selektor eksplodira. Jedno je sigurno, Safeta bi prije ili poslije Albanije, svejedno kakav bude rezultat pojedinci najradije smijenili, a niko ne smije tako nešto spomenuti javno pred Osimom – ispričao nam je jedan član delegacije NSBiH, koji je želio biti anoniman.

Ko je pojeo kolače?

Saznajemo kako su Sušićevi saradnici: Borče Sredojević, Tomislav Piplica i Elvir Baljić stali uz selektora, a da je većina članova bivšeg Izvršnog odbora izrazila podršku aktuelnom selektoru u namjeri da zavede mir i otjera iz svog okruženja one koji traže svoje mjesto na određenim pozicijama u novoj strukturi NSBiH.Naš izvor tvrdi kako je propala rezervna varijanta da se igrači oglase i otkažu poslušnost selektoru, čime bi istjerali Sušića na čistinu i primorali na ostavku. Kako je selektor izašao kao pobjednik, sada su primorani čekati do naredne utakmice u septembru kako bi pripremili teren za radikalne promjene.

 U nogometnim kuloarima šuška se kako se nude pozicije generalnog sekretara NSBiH, tehničkog direktora, ali i neka selektorska mjesta. Među članovima Komiteta također vlada neizvjesnost, jer, malo ko od njih izuzev Osima, uživa povjerenje svojih baza, pa je moguće da niko od njih ne bude dio nove vlasti u NSBiH.Na kraju jedan bizaran detalj koji je igračima prije utakmice podigao pritisak. Neko iz delegacije je bio pri apetitetu, pa je «slučajno zalutao» u salu gdje ručaju reprezentativci, te pojeo sve kolače sa stola. Sve se mijenja osim manira pojedinaca koji ne propuštaju niti jedno putovanje sa reprezentacijom.

Rijetki su kod nas treneri koji će zaštiti svog kolegu i kada ga svi «pljuju». Jedan od takvih je Kemal Alispahić.

– Znam da sada svi očekuju da kritikujem selektora, da je to možda i profitabilno, ali ja nikad neću udariti na kolegu. Iako bih kao trener drugačije stvari poredao, ja apsolutno podržavam Sušića. Znam da je čovjek učinio sve da pobjedi. Mi kolege trebamo podržati selektora, pa i kada kritikujemo, treba imati mjeru. Potrošili smo desetak vrsnih imena. Stalno tražimo povratak legendi, a ne damo selektoru da odradi ciklus. Ništa nije izgubljeno, još se može napraviti nešto, ali u boljem ambijentu i za selektora i reprezentaciju – izjavio je Alispahić. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku