hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik Slovenije u Beogradu : : BiH bi mogla do kraja iduće sedmice dobiti kandidatski status u EU

Predsjednik Slovenije u Beogradu : : BiH bi mogla do kraja iduće sedmice dobiti kandidatski status u EU

03 Septembra
22:08 2022

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je izjavio danas da je došao u posjetu Beogradu prije sastanka Brdo-Brijuni, kako bi se posavjetovao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o tome da u regionu ima dovoljno političke volje da se sačuva evropska perspektiva Zapadnog Balkana i stabilnost.

Vučić je izjavio da je “pitanje svih pitanja” veza između teške energetske situacije, predstojeće zime i svih dodatnih političkih pitanja koja bi mogla nastupiti u regiji i da zemlje regije pokušavaju izbjeći tu vrstu “savršene oluje” koja bi svima mogla napraviti probleme.

Novac za struju Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka Pahorom rekao da je zamolio slovenačkog predsjednika da, ako to bude na dnevnom redu Evropskog vijeća ili nekog drugog tijela EU-a, traži da Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu za uvezenu struju.

Pahor je rekao da je došao u Beograd u predvečerje sastanka Brdo-Brijuni koji će biti održan 12. septembra da bi se savjetovao s Vučićem.

– Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU-a, da do kraja sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji, rekao je Pahor.

Naglasio je kako je Otvoreni Balkan jedna od rijetkih konstruktivnih inicijativa koja radi na povezivanju u regiji, naglasivši da je podržava, jer zna da će do kraja godine biti ponovo pokrenut Berlinski proces koji ima mnogo zajedničkog s Otvorenim Balkanom.

Dodao je kako Otvoreni Balkan nije zamjena za evropske integracije, već da je veliki prijatelj širenja EU-a sa kojom korenspondira.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku