hamburger-icon

Kliker.info

Predsjednik SDP-a potvrdio : ‘Ponovo nismo uspjeli, opozicija iz RS-a je ostala pri stavu da neće podržati našeg kandidata'(Video)

Predsjednik SDP-a potvrdio : ‘Ponovo nismo uspjeli, opozicija iz RS-a je ostala pri stavu da neće podržati našeg kandidata'(Video)

28 Novembra
23:38 2022

Sastanak predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i lidera opozicije iz entiteta RS u Sarajevu o izboru delegata u Klub Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završen je bez konkretnog dogovora.Sastanak je inicirao SDP kako bi pokušali postići dogovor po kojem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne bi pripala četiri od pet delegatskih mjesta u Klubu Srba.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka da će do glasanja u Narodnoj skupštini RS u srijedu biti poznat stav SDP-a koji će njihovi poslanici u Pokretu za državu morati slijediti.

– Ne želim dati lažna obećanja. Kada je u pitanju pet zastupnika Pokreta za državu, znate da je zastupnik SDA istupio. Imao sam razgovor sa preostalom dvojicom, sa predstavnicima DF-a i Bh. Zelenih koji garantuju da ne postoji mogućnost da promijene odluku i daju glas za opozicione partije u RS-u. Ono što je na stolu to je dva zastupnika iz reda SDP-a i oni su jasni da će ispoštovati odluke organa SDP-a. Ponovo nismo uspjeli, opozicija iz RS-a je ostala pri stavu da neće podržati našeg kandidata i ostala je varijanta da li će naša dva zastupnika podržati – rekao je Nikšić.

Dodao je da nije siguran da li postoji varijanta da ukoliko imaju dva delegata iz reda opozicije u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu formirati Vijeće ministara BiH bez SNSD-a, o čemu će još razgovarati s partnerima u Federaciji.

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Miličević istakao je da će sve biti poznato nakon glasanja u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu, te je današnje razgovore u Sarajevu ocijenio korektnim.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izrazio je nadu da SNSD nakon glasanja u srijedu neće imati četvrtog delegata u Klubu Srba, što bi im omogućilo da opet blokiraju rad institucija.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku