hamburger-icon

Kliker.info

Povratak kući : Mattis potpisao naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije

Povratak kući : Mattis potpisao naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije

Decembar 24
07:47 2018

Odlazeći ministar odbrane SAD Jim Mattis potpisao je izvršnu naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije, čime je , za mnoge, neočekivana odluka predsjednika Trumpa počela da se provodi, javile su sinoć vodeće američke tv mreže.

General Mattis je time najznačajniju naredbu svoga mandata potpisao samo par dana prije napuštanja dužnosti pošto je da podsjetimo, predsjednik Trump nešto ranije saopštio da će ministra obrane zamijeniti Patrickom Shanahanom i to već 1. januara , dva mjeseca ranije nego što je to bilo očekivano.

Izvor upoznat sa situacijom Reutersu je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke i koje je implicitno kritiziralo Trumpovu vanjsku politiku i pristup prema vojnim saveznicima, nakon što je predsjednik odlučio povući američku vojsku iz Sirije.

Trump je imenovanje Shanahana, aktualnog zamjenika ministra obrane, najavio objavom na Twitteru, nazvavši tog bivšeg direktora Boeinga “veoma talentiranim”.

Trump je u srijedu šokirao odlukom da povlači američku vojsku iz Sirije. Mattis je ostavku podnio dan kasnije, rekavši da je spreman ostati na dužnosti još dva mjeseca.

“Budući da imate pravo na ministra obrane čija će vam stajališta biti bliža (…) mislim da je ostavka dobra odluka”, napisao je taj umirovljeni general korpusa mornaričkog pješaštva u pismu u četvrtak.

Kako javlja Hina Mattis se tako pridružio dugom popisu imena visokih dužnosnika Trumpove administracije koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni, neki i bezočno, poput državnog sekretara Rexa Tillersona kojeg je Trump otpustio u martu putem Twittera.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *