hamburger-icon

Kliker.info

Potvrđeno iz Haga : Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Potvrđeno iz Haga : Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

18 Oktobra
15:54 2017

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću  po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, najavljeno je iz Haga.

Presudu će donijeti sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alphonsom Oriejem.Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Haško tužilaštvo je u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje te za zločine protiv čovječnosti.U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca te za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Skrivao se 12 godina

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, a okončano je 15. decembra 2016.Mladić je uhapšen maju  2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca u Srbiji i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtjev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, a odgovor Haga se čeka.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku