hamburger-icon

Kliker.info

Potprerdsjednik Federacije Svetozar Pudarić : Mislim da će Budimir potpisati smjene ministara

Potprerdsjednik Federacije Svetozar Pudarić : Mislim da će Budimir potpisati smjene ministara

29 Juna
06:38 2012

 Potpredsjednik Federacije BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić, komentirajući aktualnu političku situaciju u državi i Federaciji ističe kako sva tijela vlasti rade normalno i da građani nemaju nikakvog razloga za zabrinutost. Očekuje da će prevladati razum i da će oni koji koče rekonstrukciju vlasti shvatiti da njihova želja da budu u vlasti nije dovoljna da bi oni ostali na vlasti. Pudarić vjeruje i da će predsjednik Federacije Živko Budimir ipak potpisati smjene ministara kada to od njega zatraži premijer Federacije Nermin Nikšić.“Kaos uopće ne postoji. Imate Vladu koja može funkcionirati. Ona ima nužan kvorum. Tu Vladu podržava parlamentarna većina”, ističe Pudarić.

Šta je sljedeći korak nove parlamentarne većine i SDP-a kao stranke koja je pokrenula rekonstrukciju vlasti?

– Imali smo jučer sjednicu Zastupničkog doma na kojoj je izvršena smjena rukovodstva i ta sjednica je pokazala da parlamentarna većina nužna za normalno funkcioniranje i zakonodavne i izvršne vlasti postoji i da je ona spremna donositi odluke. Pitanje postoji li neka vrsta parlamentarnog bezvlašća ili ne, time je otklonjeno. Parlamentarna većina postoji, ona je spremna donositi odluke i očito je da Federacija u Zastupničkom domu, jednako kao i u Domu naroda, ima novu većinu koja može donositi odluke u skladu s Ustavom i zakonom. Pored toga, ta parlamentarna većina je obvezala izvršnu vlast na određene postupke, između ostalog, zatražila je od premijera Federacije da u skladu sa svojim ustavnim ovlastima zahtijeva razrješenje dužnosti ministara iz stranaka koje ne pripadaju novoj parlamentarnoj većini, što je potpuno normalna stvar. U svakoj razvijenoj demokraciji kao što je i naša tijela izvršne vlasti čine oni koji predstavljaju odraz politike parlamentarne većine. Sljedeći korak bi prema tome bio da izvršna vlast postupi po nalozima svog poslodavca, odnosno zakonodavne vlasti. Kad će to biti, to ćete morati pitati premijera Nikšića. Također, to je istovremeno i nalog predsjedniku Federacije. Ja iskreno očekujem da će premijer postupiti po nalogu Parlamenta, te da predsjednik postupi u skladu s Ustavom i izvrši svoju obvezu. Ne očekujem da će itko djelovati protuzakonito ili protuustavno bez obzira na ono što izriče ili pripada li parlamentarnoj većini ili ne.

I Vi znate da je predsjednik Federacije Živko Budimir jasno rekao da neće potpisati rekonstrukciju Vlade Federacije, ni smjene ministara iz HSP-a, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak?

Ja ne želim prejudicirati. Kad dobije zahtjev od premijera na stol, onda ima jednostavan izbor – postupiti po Ustavu i potpisati odluke ili prekršiti Ustav i odbiti potpisati. To je njegov izbor. Ja ne mislim i odbijam svaku pomisao da predsjednik Federacije može odbiti postupiti po Ustavu. To nije pitanje ličnosti, već funkcije.

Evidentno je da se to neće dogoditi. Što je onda izlazna strategija?

– Ne mislim da je bilo što evidentno. Izlazne strategije nema. Ja ne znam zašto se govori o izlaznoj strategiji i zašto se govori o kaosu. Kaos uopće ne postoji. Imate Vladu koja može funkcionirati. Ona ima nužan kvorum. Tu vladu podržava parlamentarna većina.

Ured za zakonodavstvo dao je mišljenje kako nije bilo kvoruma na sjednici Vlade Federacije kada su donesene odluke o smjenama nadzornih odbora u šest javnih poduzeća, kada su za nju glasovali premijer, sedam ministara iz SDP-a i ministar Desnica Radivojević, čiju je ostavku prethodno potpisao predsjednik Federacije? Kako onda Vlada ima kvorum?

– Volio bih vidjeti to obrazloženje potpisano. Uostalom, Ured za zakonodavstvo je zadužen za neke druge stvari. To bi bilo isto kao kad biste rekli da sam ja dao obrazloženje za funkcioniranje vlasti u Sarajevskoj županiji. Ja ne znam da je to dao Ured za zakonodavstvo.

Kažem Vam da je Ured za zakonodavstvo dao tumačenje prema kojem se ne može izjasniti je li odluka predsjednika Federacije Živka Budimira o smjeni Desnice Radivojevića pravno valjana, te da o tome može odlučiti jedino Ustani sud, ali isto tako se upozorava kako Vlada izlaskom osam ministara nije imala kvorum za donošenje odluka, budući da se Radivojevićeva nazočnost ne uračunava u kvorum.

– Prvo, to nije stvar Ustavnog suda. Kako može biti pitanje Ustavnog suda je li čovjek dao ostavku ili ne. O kojim mi kategorijama govorimo i o kakvim se ovo spinovima radi. Ostavka je osobni čin pojedinca kojim on sebi odriče pravo u nečemu. Svaki pritisak ili odsustvo slobodne volje u trenutku podnošenja te ostavke ne čini to ostavkom. Ne može ostavka biti nešto što vi niste podnijeli svojom voljom.

Hoće li itko tražiti da se razjasni ova situacija oko Radivojevića ili ne?

– Nema tu situacije. Čovjek nije podnio ostavku. Jasno je rekao da nije podnio ostavku i iza toga nema dalje.

Je li u demokratskoj praksi poznata i praksa da se potpisuju bjanko ostavke ili kojekakvi ugovori sa strankama kada se stupa na funkciju?

– Prvo, ja nemam pojma i volio bih da vidim što je to bjanko ostavka. Što je to?

Pa valjda je to ovo što je potpisao ministar Radivojević?

– Radivojević taj dokument nije potpisao. Prema tome, to nije njegova ostavka.

Znači, Vlada nastavlja raditi kao da se ništa nije dogodilo? Nema smetnji?

– Nema smetnji. Imate devet ministara, to je kvorum. U okviru tog kvoruma postoje odgovarajuće većine. Tu većinu podržava većina u Parlamentu, ne vidim da je bilo kakav pravni kaos ili pravni vakuum nastao.

Molim Vas, što je onda s odlukama o smjenama nadzornih odbora u šest javnih poduzeća?

– Vlada je dala prethodnu suglasnost skupštinama poduzeća, jer Vlada ne imenuje i ne smjenjuje nadzorne odbore, već skupštine poduzeća. Vlada nikoga nije smijenila. Jučer je održana Skupština Elektroprivrede BiH gdje Skupština to nije uradila, jer nije prošao zakonski rok od trenutka donošenja odluke po poslovniku o radu. Ne radi se ni o kakvom protuzakonitom djelovanju niti o bilo kakvim hitnim i nasilnim smjenama.

Hoće li i kada će doći do smjene rukovodstva Doma naroda federalnog Parlamenta?

– O tome ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme. Ne treba raditi korake preko koraka. Nema razloga da se sad govori o Domu naroda prije nego što se završe neki drugi koraci, a to je, prije svega, rekonstrukcija federalne Vlade. U Vladi Federacije trebamo imati ljude koje podržava parlamentarna većina i koji su iz stranaka parlamentarne većine.

Kada i na koji način doći do famoznih 66 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta koje su potrebne za smjenu predsjednika Federacije, koji je prepreka rekonstrukciji Vlade?

– Ja ne vjerujem da će Budimir postupiti protuustavno. Također je podnesen zahtjev da on podnese ostavku kao moralni čin budući da on kao predsjednik ne pripada novoj parlamentarnoj većini. On se može odrediti i na jedan i na drugi način. S tim da je jedna stvar poziv da podnese ostavku, a druga stvar je izvršenje ustavne obveze da razriješi ministre po zahtjevu premijera.

Može li se do tih 66 ruku?

– To ćemo vidjeti koliko su zastupnici spremni podržati protuustavno djelovanje ukoliko do njega dođe. To je onda pitanje funkcioniranja stvarne demokracije. Ne bih spekulirao ni da ima ni da nema.

Već imamo najavu da će SDA u Domu naroda državnog Parlamenta blokirati smjenu njihovih ministara u Vijeću ministara? Kako to riješiti?

– OHR je svojevremeno napuštanje Doma naroda i odbijanje sudjelovanja u Domu naroda kvalificirao kao protudaytonsko djelovanje i ja ne vidim da se nešto promijenilo u toj kvalifikaciji. Ako su neki spremni djelovati protudaytonski, to je njihov politički izbor. Onaj tko želi proizvesti kaos će ga proizvesti, ali se mora suočiti s tim da ga je proizveo. Postoji bezvlašće u Federaciji zato što ja nisam u vlasti – ne. U Federaciji danas postoji i Vlada i Parlament i predsjednik i dva potpredsjednika Federacije i sve funkcionira i nema razloga da ne funkcionira.

Kada će se završiti drama oko rekonstrukcije vlasti i na federalnoj i na državnoj razini?

– Nekima očigledno odgovara da traje što duže, jer na ovome planiraju izgraditi predizbornu kampanju. Vlada će funkcionirati bez obzira hoće li javnost, mediji i druge političke stranke od toga praviti dramu ili problem. Vlada mora donositi odluke, ona ima kapacitet donositi ih. Parlament se mora baviti zakonodavstvom, on ima kapacitet to raditi i to dvoje će raditi. Sad što će drugi o tome pričati i hoće li na tome pokušati dobiti nekoliko načelnika ili vijećnika više, neka služi njima na čast što se takvim sredstvima služe.

U slučaju da se demokratska volja nove većine ne ispoštuje i u nedogled razvuče rekonstrukcija vlasti, hoćete li možda tražiti pomoć visokog predstavnika i OHR-a?

– Mi smo sposobni ovo sami riješiti. Imamo Vladu i Parlament koji funkcionira, zašto nam treba pomoć visokog predstavnika?

Jesu li Vaši novi koalicijski partneri spremni funkcionirati na takav način i sudjelovati u parlamentarnoj većini ako ih nema u izvršnoj vlasti?

– To je pitanje koje treba postaviti njima, ali i onima koji blokiraju.

Postoji li onda nova parlamentarna većina, ako Vaši novi partneri ne mogu ući u izvršnu vlast?

– Ukoliko izvršna vlast izvršava ono što parlamentarna većina provodi, to može biti malo rasterećenje. U svakom slučaju, treba raditi na tome da što prije izvršnu vlast čine predstavnici stranaka parlamentarne većine. Sanja Bjelica Šagovnović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku