hamburger-icon

Kliker.info

Posljednja šansa : Kofi Annan specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju

Posljednja šansa : Kofi Annan specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju

24 Februara
08:43 2012

Ujedinjeni narodi i Arapska liga su u četvrtak imenovale bivšeg generalnog tajnika svjetske organizacije Kofija Annana za zajedničkog specijalnog izaslanika za Siriju."Annan će pokušati zaustaviti svo nasilje i kršenja ljudskih prava, te promovirati mirno rješenje sirijske krize", navodi se u saopćenju UN-a, u kojem se dodaje kako će se bivši generalni tajnik svjetske organizacije u svojoj misiji voditi prošle sedmice usvojenom rezolucijom Generalne skupštine UN-a, koja poziva na silazak s vlasti Bashara al-Assada i podržava ostale odluke Arapske lige o Siriji.

"Annan će se široko savjetovati i uključiti sve relevantne faktore u Siriji i izvan te zemlje kako bi nasilje prestalo i humanitarna kriza završila", kaže se u saopćenju i dodaje da će nekadašnji prvi čovjek UN-a "olakšati mirno i cjelovito političko rješenje koje ispunjava sve demokratske želje sirijskog naroda, putem političkog dijaloga između sirijske vlade i cijelog spektra sirijske opozicije".Prema podacima UN-a, više od 5400 civila ubijeno je u 11-mjesečnom nasilnom gušenju prodemokratskog pokreta u Siriji, potaknutog ustancima Arapskog proljeća u drugim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike.Annan je bio generalni tajnik UN-a od 1997. do 2006. godine, a nakon prestanka obavljanja te dužnosti pomogao je u smirivanju stanja u Keniji, u kojoj je nakon izbora u decembru 2007. izbilo nasilje s 1220 mrtvih.

Naoružavanje opozicije

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je izjavila da joj se čini da će se sirijska opozicija na kraju sama naoružati, kazavši i kako je uvjerena da sirijski predsjednik Bashar al-Assad neće ostati na vlasti.Obraćajući se direktno Rusima i Kinezima, koji su blokirali rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti čiji je cilj okončati nasilje u Siriji, Clinton je kazala kako brutalnost vlade protiv vlastitog naroda nije nešto što bi moglo biti dugoročno održivo.Novinarima je u Londonu kazala kako je strategija koju provode Sirijci i njihovi saveznici takva da se zbog brutalnosti ne može dugo održati.

"Bit će sve više osposobljenih pripadnika opozicionih snaga. Oni će negdje i nekako pronaći način da se odbrane i započnu s ofanzivama. Jasno mi je da će u jednom trenutku doći do odlučujuće tačke. Želim da to bude što prije kako bi se spasilo što više ljudskih života i uopće ne sumnjam da će do takve tačke doći", rekla je Clinton.Govoreći prije okupljanja predstavnika zapadnih i arapskih sila u petak, američki dužnosnici, koji djeluju u sklopu grupe "Prijatelji Sirije", kazali su kako će od Assada nastojati postići da što prije omogući humanitarni pristup civilima koji su pod vatrom njegovih vojnih snaga.Na sastanku u Tunisu trebali bi se sastati predstavnici više od 70 država i međunarodnih grupa. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku