hamburger-icon

Kliker.info

Pogled iza zavjese : Da li je Evropska unija ponovo spasila Milorada Dodika ?!

Pogled iza zavjese : Da li je Evropska unija ponovo spasila Milorada Dodika ?!

14 Maja
06:16 2011

Evropska unija ponovo je spasila Milorada Dodika i učvrstila i njega i njegov režim u Republici Srpskoj, a državu Bosnu i Hercegovinu ostavila da i dalje dahće pod teškim teretom političke krize. Jedino što se može očekivati jeste kakav će novi potez Dodik povući u cilju urušavanja BiH i kakav god da bude Evropska unija će ga ponovo okvalifikovati kao „opasnu političku avanturu" i na tome će se sve zaustaviti.Takav utisak i zaključak nameću se nakon svega što se u četvrtak događalo u Briselu, a u petak na relaciji Banjaluka – Sarajevo. Još u četvrtak visoki predstavnik Valentin Incko slao je poruke da će međunarodna zajednica zaustaviti Dodika i njegovo podrivanje Dejtonskog sporazuma u koji se on, inače, zaklinje, i ustavnog poretka BiH.

 Iz međunarodne zajednice su također saopštavali da je pređena crvena linija i da je odluka Narodne skupštine RS kojim je raspisan referendum o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH kap koja je prelila čašu. Visoki predstavnik je ostavio otvorenom i mogućnost da smijeni Dodika.U četvrtak navečer u Sarajevo je doputovala Ketrin Ešton, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije, a s njom i gorka sudbina BiH – slovački diplomata Miroslav Lajčak. U petak ujutro otišli su u Banjaluku, na noge Dodiku i riješili „slučaj referendum". Dogovoreno je da će on od Narodne skupštine RS zatražiti da otkaže referendum, a zauzvrat „političkim dijalogom će EU olakšati strukturalni dijalog u vezi s državnim pravosuđem".Ketrin Ešton je pozdravila odluku Dodika da prihvati dijalog i naglasila da angažiranje Evropske unije ne može biti uvjetno.

Zaključci Narodne skupštine RS predstavljaju politički stav, ali u svjetlu dogovora o strkturalnom dijalogu biće ponovo sagledani. Ovo smatramo važnim korakom nakon mnogo godina stalnog upozoravanja i razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu gdje će se razmatrati nedostaci o radu pravosudnih institucija na nivou BiH – kazao je Dodik u Banjaluci.Igro radojićić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je nakon sastanka da on neće sazivati nikakvo vanredno zasjedanje entitetskog parlamenta radi poništavanja odluke o referendumu nego da će na redovnom koje će se održati 31. maja Dodik predložiti novo rješenje.Tako je nakon bure i haosa koji je u državi izazvao Dodikov referendum, slučaj riješen – on je zadovoljan, Evropska unija još zadovoljnija jer je smirila napetosti i talasanja u BiH. Do kada, tek će se vidjeti.Dodik je, sasvim očekivano, ovo sve odmah proglasio svojom pobjedom nad međunarodnom zajednicom i s razlogom je jučer, nakon što su Eštonova i Lajčak napustili Banjaluku, nazdravljao sa svojim timom. Svjestan da od ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH nema ništa, on je lansirao i preko entitetskog parlamenta ozvaničio i ozakonio priču o referendumu koja mu je trebala iz dva razloga – s jedne strane da demonstrira vlastitu moć nad međunarodnom zajednicom, a s druge da zauzme što čvršće pozicije pred konačne dogovore o formiranju nove državne vlasti, prije svega Vijeća ministara BiH. Referendum nikada nije mislio ni realizovati, ali ga je vješto iskoristio kao zamku u koju su utrčali mnogi bh. politički lideri i dio međunarodne zajednice.

Ko je u Banjaluci dočekao Ketrin Ešton i Miroslava Lajčaka

Milorad Dodik je formirao posban tim, samo na prvi pogled neobičan, koji je u Banjaluci razgovarao sa Ketrin Ešton i Miroslavom Lajčakom.Osim njega, u razgovorima su učestvovali Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara, Željka Cvijanović, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i – Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS i Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS. Samo za neupućene, iznenađenje mogu biti Ćurguz i Dukić, a upućenima je jasno kakvu je poruku s njima dvojicom poslao Dodik.

Izetbegović: Nije riješen hronični problem

Zadovoljan sam da je riješen jedan akutni problem u BiH, ali sam ledi Ešton kazao da nije riješen hronični problem – akumulacija antidejtonskih i antidržavnih postpaka i izjava. Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika u BiH, institucije koje su ustanovljene u Parlamentu biH, postojanje genocida u Srebrenici… Nadam se da će se uskoro startati s rješevanjem ovog pravog i trajnog problema u BiH – kazao je Bakir Izetbergović, član Predsjedništva BiH, nakon razgovora s ketrin Ešton.

Lagumdžija: Reforma pravosuđa na 23. mjestu Mape puta

Nakon razgovora sa Ketrin Ešton, Zlatko lagumdžija, predsjednik SDP-a i državni poslanik, kazao je da mu je drago da je RS pokazala spremnost na povlačenje odluke o referendumu i da su izrazili spremnost da razgovaraju o reformi pravosuđa koja je na 23. mjestu u Mapi puta od 35 poglavlja. Naglasio je da je reforma pravosuđa zakon o oduzimanju opljačkane imovine, uvođenje reda među pravosudnim institucijama, razgovori o vrhovnom sudu koji će ujednačavati sudsku praksu u cijeloj BiH.- Dilema je bila referendum ili Dejtonski sporazum. Očigledno da se Dodim opredijelo za ovo drugo jer bi dalje zaoštravanje, odnosno provođenje referenduma značilo rušenje i kraj mirovnog sporazuma u BiH kao i kraj međunarodne zajednice i njenog kredibiliteta u BiH – kazao je Lagumdžija.

Sarajlić: Nova državna vlada u narednim sedmicama

Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA, poslije razgovora sa Ketrin Ešton rekao je da očekuje da će državna vlada biti formirana u narednim sedmicama jer je odluka o referendumu bila blokada. On je naglasio da je međunarodna zajednica pokazala da nije mrtvo slovo na papiru nego da je istinski garant Dejtonskog sporazuma.

Ivanić: Neviđeni Dodikov poraz                    Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, smatra da je sada potpuno jasno da dok je SNSD-a i Dodika neće biti referenduma u RS i da je Dodik doživio neviđeni poraz.- On je dobio priču o reformi pravosuđa koja je svakako sastavni dio evropskog približavanja. Negativne reperkusije njegove politike biće vidljive tek za koji mjesec.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku