hamburger-icon

Kliker.info

Papetov debi : Sušić i zmajevi zaslužuju dupke duno Koševo

Papetov debi : Sušić i zmajevi zaslužuju dupke duno Koševo

02 Marta
04:35 2010

I nikom od igrača nije jasno «zašto je ovako pusto». Dan je državnosti, a to malo ko zna. Neobično okupljanje i nikad manje zanimanje za debi Safeta Sušića, najzvučnijeg selektorskog imena poslije Miroslava Blaževića. Ne znam kako je na Ćirinim treninzima u Šangaju, ali znam kako bi bilo na Ilidži. Njegov «mondeo» bi se caklio ispred ulaza, a od jutra do mraka Ćiru bi tražili njegovi rijetki vršnjaci, lovci na atuograme, radnička klasa, znani i neznani koji su čekali da im Ćiro riješi probleme. Neke je trebalo upisati na faks, neke zaposliti, a rijetki bi došli samo za slikanje. Nezaboravne su bile dame, svih uzrasta, koje su tražile bh selektora, a on se u dogovoru sa njegovom desnom rukom Elmirom Pilavom krio u hotelskom kompleksu. Tokom dana u hotelu bi paradirali «izvjesni» likovi i selektorovi prijatelji, za koje niko u Savezu nije znao u kojem su svojstvu u hotelu.

No, Ćiro je otišao i Sušiću ostavio baraž kao orgoman teret. Nedavno nam je Ćiro priznao: Ja bih se prošetao kroz ovu grupu. Kakva Francuska, pustio bih njima i Rumunima neka se «kolju» za drugo mjesto – kazao je Ćiro, koji će sigurno smo jednim okom iz Šangaja gledati prema «Hercegovini», gdje su njegovi zmajevi. Neke je otkrio, neke lansirao, pretvorio u istinske nogometne zvijezde. Nedostajat će nama i običnim šetačima, te onima koji su u "Termama" liječili remu i išijas, jutarnja galama i Ćirin trening u parku ispred hotela. Trening kao spoj "hrkljuša i drmoguza", a samo se čuje glas "Atile". Nakon takvog "musaka" treninga, igrači su umorni, ali sa osmjehom na licu odlazili u sobe. I zamalo da sa hercegovačkog parka odemo u Afriku.

Ćiro je danas u Kini, a pred Sušićem je debi i vraški neugodna Gana. Nikad se nije desilo da igramo utakmicu, koju niko nije želio. Istina, igrači su se zaželjeli druženja, i bili su spremni platiti troškove i organizaciju utakmice. Selektoru se nije previše igralo, jer je želio do maja i juna analizirati igru svih sadašnjih i potencijalnih igrača, kako bi tek onda sklapao kockice u mozaik. I NSBiH je nerado ušao u ove pregovore. Pritisutni prozivkama medija, prihvatili su ponudu Gane, iako se i danas nadaju pozivu iz Saudijske Arabije. Zbog "vreće dolara" iz Rijada. Martovski termin za ljude u NSBiH ima smisla samo ako je utakmica dobro plaćena. Nažalost, ova akcija će ostaviti kratere u ionako praznoj blagajni.Igrati se mora, pa kad je već tako red je pozvati sve dobronamjerne, iskrene navijače, patriote, sportske radnike, običnu raju, da u što većem broju dođu na Koševo. Safet Sušić, svjetsko nogometne ime, jedan od najboljih igrača osamdesetih godina u Evropi, živa legenda PSG, zaslužio je puno Koševo u svom debiju. I on i sve naše zvijezde.Ako je Spahić najbolji defanzivac u Francuskoj, u kojoj briljira i Pjanić, ako je Džeko planetarna zvijezda, a Ibišević, Muslimović, Hasagić, Misimović, Salihović, Ibričić, Rahimić, Muratović, Nadarević, Berberović, Vladavić, Medunjanin, Begović, vrhunski igrači, onda zaslužuju pune tribine. Proteklih godina bh navijači su na Koševo i Zenicu dolazilio gledati vedete Njemačke, Španije, Italije, Danske, Francuske, a danas na Koševo treba doći zbog naših zvijezda. Dođimo na Koševo i pozdravimo Papeta i bh vedete!

 Trening na Grbavici                              Večerašnji trening će biti na Grbavici. Ovo nije samo debi Sušića, već i njegovog stručnog tima. Jedini je Borče Sredojević starosjedilac, dok su, kao i selektor, debitanti Piplica i Baljić, nekadašnji reprezentativci. Baljić je prve fudbalske tajne učio upravo na Grbavici, kod Nenada Starovlaha u konkurenciji sa Hurićem, Pehlivanovićem, Adžemom, Radićem… Piplica je odrastao u Bugojnu, stasavao u Iskiri, a Sredojević u Kozari iz Bosanske Gradiške, kasnije karijeru gradio u Borcu, Rijeci, Partizanu, a izgradio je i potvrdio u španskom Deportivu. O Papetu se sve zna. Počeo je u zavidovićkoj Krivaji, a završio kao najbolji igrač u klupskoj povijesti PSG. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku