hamburger-icon

Kliker.info

Otkriven misterij čudnih objekata u svemiru, obavijaju cijele galaksije (VIDEO)

Otkriven misterij čudnih objekata u svemiru, obavijaju cijele galaksije (VIDEO)

23 Marta
14:23 2022

Astrofizičar  Ray Norris sa Sveučilištu Western Sydney i njegovi kolege su 2019. godine pomoću CSIRO-ovog radioteleskopa otkrili čudne svjetleće prstenove u svemiru. Ove strukture nisu nalikovale ničemu što su prije vidjeli te su tek sada prišli korak bliže razotkrivanju njihovih tajni.

Znanstvenici su ove kružne objekte nazvali “neobični radiokrugovi” (engl. odd radio circles, ORC). Nedavno su ih detaljnije analizirali putem južnoafričkog teleskopa MeerKAT i vidjeli da se svaki od njih nalazi oko galaksije koju nisu prije mogli zamijetiti zbog njenog slabog sjaja. 

Zaključili su da su krugovi najvjerojatnije ogromne eksplozije vrućeg plina, promjera oko milijun svjetlosnih godina, koje izviru iz središnje galaksije, piše Science Alert.

Bolji pogled

“Sada smo, pomoću radioteleskopa MeerKAT dobili prekrasne slike jednog od prstenova. Na njima se vide nevjerojatni detalji. MeerKAT je uočio malu mrlju radioemisije u središtu prstena, koja se podudara s pozicijom galaksije. Dakle, sada smo prilično sigurni da ORC izvire iz te galaksije”, navodi Norris.

“Vidjeli smo te središnje galaksije i u drugim ORC-ovima. Smatramo da ovi prstenovi okružuju galaksije koje su od nas udaljene oko milijardu svjetlosnih godina, što znači da su ove kružne formacije ogromne – imaju promjer oko milijun svjetlosnih godina”, dodao je. 

Sudar crnih rupa ili rađanje milijuna zvijezda?

MeerKAT je također mapirao polarizaciju radiovalova, a podaci pokazuju da se eksplozija u središnjoj galaksiji sudarila s plinom izvan galaksije. No ostaje pitanje što je izazvalo tako veliku eksploziju. Znanstvenici smatraju da postoje dva moguća uzroka. Jedan je kolizija dvije supermasivne crne rupe. Takav bi događaj oslobodio ogromnu količinu energije, dovoljnu za stvaranje ORC-a.

Druga mogućnost je da je središnja galaksija prošla kroz fazu intenzivnog rađanja zvijezda, u kojoj se na milijune njih iznenada formiralo iz plina. Takav zvjezdani “prasak” mogao bi potaknuti izbijanje vrućeg plina, odnosno jak udarni val.

Oba ova događaja su rijetka pojava u svemiru, što objašnjava zašto su ORC-ovi tako rijetki; do sada ih je uočeno samo pet. No njihov misterij još uvijek nije u potpunosti razriješen. Znanstvenici su ih za sada registrirali samo radioteleskopima, ne vide se na optičkim, infracrvenim ili rendgenskim valnim duljinama.

Istraživanje naziva MeerKAT uncovers the physics of Odd Radio Circle će uskoro biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku