hamburger-icon

Kliker.info

Oštra borba bez rukavica : Raspoloženi Obama popravio utisak iz prve debate

Oštra borba bez rukavica : Raspoloženi Obama popravio utisak iz prve debate

17 Oktobra
05:41 2012

U saveznoj državi New York održano je drugo od triju televizijskih sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji tokom kojega je aktualni predsjednik i kandidat Demokratske stranke Barack Obama , u odnosu na prvu debatu, pokazao više agresivnosti i energičnosti prozvavši republikanskog kandidata Mita Romneya za nakanu daljnjeg socijalnog raslojavanja američkog društva.Obama je bio puno oštriji i energičniji nego na na prvom sučeljavanju početkom oktobra, kada je njegov mlaki nastup izazvao žestoke kritike među pristašama demokrata i dao poticaj republikanskoj kampanji.Tokom drugog 90-minutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneya za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Zauzimajući se za jednaka prava za sve američke građane, prozvao je Romneya da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase.Na samom početku debate, moderatorica je postavila pitanje o, za američke standarde, visokoj stopi nezaposlenosti. Spomenula je da od svih ljudi na burzi njih čak 40 posto posao nije našlo dulje od pola godine. Romney je odgovorio spominjući svoj plan od pet točaka kojim u samo jednom mandatu kani omogućiti stvaranje čak 12 milijuna novih radnih mjesta. Obama je uzvratio kako uopće nije riječ o pet točaka, nego tek o jednoj, čija je jedina svrha ‘osigurati da bogataši igraju po pravilima koja ne vrijede za ostale’.Jedno od pitanja birača odnosilo se na energente. Obama tvrdi da je povećao proizvodnju nafte, ugljena i obnovljivih izvora energije, no Romney mu je predbacio da je stopirao izgradnju velikog naftovoda koji bi povezivao Kanadu i SAD (Keystone pipeline). Romney je Obamu direktno pitao za koliko je smanjena proizvodnja nafte na zemljištima u državnom vlasništvu, tražeći direktan odgovor. Ipak, Obama je dao relativno neodređen odgovor te ponovio stav o obnovljivoj energiji.Predbacio je Romneyu da njegova tvrdnja kako planira spustiti cijenu goriva na onu od prije četiri godine znači povratak na politiku koja je dovela do niske cijene od prije četiri godine. Naime, kriza je bila takva da je potražnja za naftom bila užasno niska pa su i cijene pale. U publici se čuo glasan uzdah nakon te Obamine ‘bodlje’.

Kandidati su se sukobili oko pitanja o davanju poslova koji bi se mogli raditi u SAD-u, kineskim partnerima. Obama je Romneyja optužio da njegove kompanije ulažu u Kinu, što znači da se mnoga radna mjesta koja su se mogla otvoriti u SAD-u, otvorila u Kini. Na Obaminu optužbu republikanski kandidat je uzvratio pitanjem ‘Jeste li pogledali vlastitu mirovinu?’, aludirajući na činjenicu da mnogi mirovinski fondovi također imaju investicije u Kini. Obama mu je kratko odgovorio ‘Nisam, ne gledam često stanje svoje mirovine, znam samo da nije ni približno visoka kao vaša’.Obama je izbjegao odgovoriti na pitanje o prošlomjesečnom atentatu na američkog veleposlanika u Libiji Chrisa Stevensa. Jedan od birača ga je pitao tko je odbio Stevensov zahtjev da mu se pojača osiguranje, no Obama je umjesto izravnog odgovora počeo općenito pričati o situaciji tih dana u Libiji i drugim arapskim zemljama da bi sve okončao još općenitijom pričom o ratovima u Iraku i Afganistanu. Pomalo iznenađujuće, Romney je propustio priliku žešće napasti Obamu zbog izbjegavanja odgovora.

Format ove debate bio je drugačiji od prethodne jer su u glavnoj ulozi postavljača pitanja bili obični građani. Odabrani su slučajnom metodom organizacija za istraživanje javnog mnijenja Gallup. Jedini je uvjet da još nisu donijeli odluku za koga će glasati na izborima 6. oktobra.Nekoliko sati prije debate saveznu državu Maine zatresao je umjereni potres magnitude 4.0, ali nije izazvao štetu. Blago se podrhtavanje osjetilo i u Bostonu, u kojemu se potresi ne događaju baš često. Nekadašnji glasnogovornik Bijele kuće u doba Georgea W. Busha Ari Fleischer na Twitteru je stoga napisao da je’ mogućnost Romneyeve pobjede u ovoj debati ravna vjerojatnosti da Boston večeras pogodi potres’.Moderatorica debate bila je CNN-ova veteranka političkog novinarstva Candy Crowley. Inače, Crowley je druga žena u povijesti koja moderira predsjedničku debatu. Prva je bila Carole Simpson, koja je 1992. godine moderirala debatu Georgea Busha starijeg, Billa Clintona i Rossa Perota.Zanimljivo je još primjetiti kako su obje supruge kandidata za drugu televizijsku debatu odlučile obući ružičastu odjeću. (Kliker.info-Hina-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku