hamburger-icon

Kliker.info

Ostao bez očekivane podrške : Skupština RS-a nije potvrdila Dodikov veto na odluke Predsjedništva BiH

Ostao bez očekivane podrške : Skupština RS-a nije potvrdila Dodikov veto na odluke Predsjedništva BiH

28 Oktobra
02:09 2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije uspio blokirati donošenje odluka u državnom predsjedništvu jer mu je opozicija u narnoj skupštine bh. entiteta Republika Srpska u srijedu okrenula leđa onemogućivši tako stupanje na snagu veta što ga je on prošle sedmice uložio na niz sporazuma i odluka razmatranih u državnom vrhu.

Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić izvijestila je da Dodik nije imao potrebnu dvotrećinsku većine u entitetskoj skupštini.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je nakon sjednice kazao da to znači da će sve odluke i zaključci Predsjedništva BiH stupiti na snagu.

Entitetska skupština u Banja Luci razmatrala je deset odluka i zaključaka, koje je na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra Milorad Dodik proglasio štetnim za vitalni interes tog entiteta.

Riječ je o odlukama Predsjedništva BiH poput odobrenja otvaranja ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banja Luci.

Svađa Dodika i opozicije

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) napustili su sjednicu Narodne skupštine RS-a nakon što ih je Dodik brutalno izvrijeđao sa skupštinske govornice nazivajući ih “balvanima” i “izdajnicima” koji “trabunjaju”.

Iz opozicije mu nisu ostali dužni poručivši mu kako su on i članovi njegove porodice opljačkali RS pod krinkom borbe za nacionalne interese.

“Tata ti trabunja”, uzviknuo je Miladin Stanić, šef kluba zastupnika SDS-a, nazvaši pri tom Dodika “idiotom”, piše Hina.

Dodik je u jednom trenutku u tim svađama potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem vičući na opozicione zastupnike a na njihove optužbe odgovorio je konstatacijom kako niko od članova njegove porodice nije zaposlen te da svi skupa teško žive što je izazvalo salve smijeha u opozicionim redovima.

Pozivajući se na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Dodik pokušava blokirati rad Predsjedništva BiH i drugih državnih tijela što je dio šire strategije onemogućavanja funkcioniranja tijela državne vlasti.

On na taj način reagira na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji je ovog ljeta intervencijom u krivični zakon BiH zabranio nijekanje ratnih zločina.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku