hamburger-icon

Kliker.info

Osaka: Postignut sporazum o klimi, ali bez SAD-a

Osaka: Postignut sporazum o klimi, ali bez SAD-a

29 Juna
16:01 2019
epa07680031 Chinese President Xi Jingping (C-L), German Chancellor Angela Merkel (C) and Russian President Vladimir Putin (C-R) pose for the official family picture during a cultural event at the Osaka Geihinkan during the G20 summit in Osaka, Japan, 28 June 2019. The leaders of the world's largest economies gathered in Osaka for the fourteenth meeting of Group of Twenty (G20). EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Zemlje članice grupe G20, u kojoj su najrazvijenije zemlje svijeta, postigle su u subotu u Osaki sporazum o klimi, no u njemu, kao i na prethodna dva samita, ne sudjeluju Sjedinjene Američke Države, objavile su francuski i njemački predstavnici na samitu.

“Usvojen je tekst o klimi”, doznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20.

Ovaj sporazum, u formatu 19+1, reafirmira potporu 19 zemalja, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Američke Države povukle 2017.

Sporazum nakon dugih pregovora

Sporazum na samitu u Osaki je postignut u subotu ujutro nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio i kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018. godine, objavilo je francusko predsjedništvo.

Posljednjih dana spominjala se mogućnost da neke od velikih zemalja razmatraju moguće povlačenje iz sporazuma približavajući se američkim pozicijama, no francusko predsjedništvo objavilo je da je svih 19 zemalja “potvrdilo svoju potporu sporazumu iz Pariza”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako se grupa G20 u Osaki vezano uz klimu složila oko teksta vrlo sličnog onom godinu dana ranije, nakon posebno teških pregovora.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku