hamburger-icon

Kliker.info

Opasni potezi za državu: Zašto parlamenti FBiH i BiH ne pozovu Novalića, Kremića, Zvizdića i Jukića da pojasne slanje dva odgovora u Brisel

Opasni potezi za državu: Zašto parlamenti FBiH i BiH ne pozovu Novalića, Kremića, Zvizdića i Jukića da pojasne slanje dva odgovora u Brisel

20 Januara
22:19 2018

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, očigledno nije uopšte svjestan kakvu će štetu nanijeti državi BiH, odobravanjem slanja u Brisel dva popisa stanovništva, odnosno dva odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zvizdić povlači poteze koji ne samo da su skandalozni već i iznimno politički opasni.

Direkcija za evropske integracije BiH dostavila je na prijevod i verifikaciju, uz odgovor Agencije za statistiku BiH, i odgovor Republičkog zavoda za statistiku RS.

Podsjetimo, rezultati Popisa stanovništva iz 2013. godine doneseni su na osnovu Zakona o popisu stanovništva, i priznao ih je Statistički ured Evropske unije (EUROSTAT). Također, ovi su rezultati potvrđeni odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Popis koji je proveo Republički zavod za statistiku RS niko nije priznao, i radi se samo o „mrtvim brojkama“ na papiru.

No, Zvizdić će ih, ukoliko zaista u Brisel odu rezultati oba popisa( a sve su prilike da će tako biti), svojim potpisom ozvaničiti.

Šta to znači?

BiH je u vrijeme mandata Nebojše Radmanovića prihvatila aktiviranje akcijskog plana NATO-a MAP. Njegovim je potpisom otklonjena barijera koja je stajala na putu našoj zemlji ka atlantskim integracijama. NATO put jeste sada blokiran, ali BiH je, ma koliko se tome protivili političari iz RS, prihvatila sve uvjete i morat će ih ispuniti.

Radmanovićev je svojim potpisom ozvaničio NATO put za BiH. Dokument je tu i nema više nazad.

Ako premijer jedne države pošalje u Brisel zvanični dokument u kojem svojim potpisom garantuje da je popis RS legalan, zašto bi se onda bunili u Briselu. Stvari se mogu i ovako postaviti, ukoliko se ne nađe neko od evropskih zvaničnika, koji će vratiti nazad Upitnik i smijati nam se zbog blamaže.

Legaliziranje popisa stanovništva koji je provela RS, značit će samo još jednu ciglu u „državnosti“ manjeg bh. entiteta kojoj teži ne samo Milorad Dodik već i službeni Beograd. A to znači ogromna blokada NATO puta za BiH, što uporno posljednjih godina, a sada intenzivno, preko RS i Srbije odrađuje Rusija.

Parlament Federacije BiH trebali bi pozvati federalnog premijera Fadila Novalića i direktora Zavoda za statistiku F BiH Emira Kremića da daju pojašnjenje o dostavljanju odgovora na Upitnik EU koji se tiče Popisa. Nakon toga, isto bi trebao učiniti i Parlament BiH, te odgovore zatražiti od predsjedavajućeg Zvizdića i direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Edinay Latif (IndexBH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku