hamburger-icon

Kliker.info

Okrutnost prema zarobljenim civilima u Derventi : “Krvava Azra” dobila 14 godina zatvora

Okrutnost prema zarobljenim civilima u Derventi : “Krvava Azra” dobila 14 godina zatvora

27 Decembra
16:30 2017

Bivša pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Azra Bašić (58), osuđena je u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora pošto je proglašena krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić za zločine tokom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Prema optužnici Bašić je u razdoblju od 26. aprila  do početka maja  1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sama ili zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i ozljeda zatvorenicima .

Suđenje Bašić trajalo je od januara , a počelo je nakon što je ona u novembru  2016. godine izručena bosanskohercegovačkim vlastima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje je emigrirala nakon rata.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhapsio  je 2011. godine, a iz SAD je deportirana zbog davanja lažnih iskaza o svom sudjelovanju u ratu u BiH.

“Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsijecali im spolovila. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Tjerali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu. Tereti vas se za ratni zločin i genocid”, samo je dio optužbi protiv žene koja je devedesetih bila strah i trepet Dervente, a koja je sada konačno pred licem pravde, po zahtjevu Posebnog odjela za ratne zločine BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku