hamburger-icon

Kliker.info

Ohio kao sudbina : Četiri dana do najuzbudljivije noći u Americi

Ohio kao sudbina : Četiri dana do najuzbudljivije noći u Americi

03 Novembra
05:44 2012

 Američki predsjednik Barack Obama ima prednost od tri posto u odnosu na kandidata Republikanske partije Mitta Romneya  u Ohiu.Ukoliko pobijedi u toj državi mogao bi da računa na novi mandat u Beloj kući, pokazuje istraživanje CNN. Prema istraživanju američke televizije, za Obamu bi glasalo 50 posto onih koji kažu da će vjerovatno izaći na izbore, dok bi bivši guverner Masachusetsa dobio 47 posto glasova. Ipak, CNN navodi da razlika od tri posto može da se podvede i pod domen statističke greške u istraživanju. Direktor Istraživačkog izbornog centra te televizije  kaže da je sličan rezulat bio tokom cijelog oktobra i da u posljednje vrijeme nema previše odstupanja. Ohio će biti veoma značajan, pošto daje 18 elektorskih glasova. Procjenjuje se da bi Romney, u slučaju da izgubi Ohio, morao da dobije bar sedam od deset preostalih takozvanih sving država, ako želi da pobjedi na predsjedničkim izborima. Do sada se nikada nije dogodilo da neki republikanski predsjednički kandidat dobije izbore na nacionalnom nivou ako nije pobijedio u Ohiu.

Treba međutim istaći da građani Sjedinjenih Američkih Država u utorak 6. novembra pored predsjednika biraju i članove Kongresa – svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od 100 senatora.Iako je skoro sva pažnja usmjerena na izbor predsjednika, izbori za Kongres su značajni jer kontrola nad tim tijelom predsjedniku omogućava da sprovodi svoju politiku bez značajnije opstrukcije parlamenta.Ako bi republikanski kandidat Mitt Romney pobijedio na izborima za predsjednika, a republikanci zadržali Predstavnički dom i osvojili većinu u Senatu, konzervatici bi mogli da opozovu reformu zdravstvene zaštite koju je sproveo predsjednik Barack Obama.Trenutno u Predstavničckom domu republikanci imaju 241 člana, a demokrate 191, dok u Senatu demokrate imaju većinu sa 53 senatora. Članovi Predstavničkog doma se biraju na dvije godine, a senatori na šest godina, pri čemu se otprilike trećina bira svake dvije godine.Svaka savezna država daje po dva Senatora, dok se broj članova Predstavničkog doma određuje po broju stanovnika u svakoj od država.

Kako stvari sada stoje, prema anketama, republikanci će zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom, a demokrate nad Senatom. Premda američki predsjednik po Ustavu ima velika ovlašćenja, bez većine u oba doma Kongresa njemu je znatno ograničen prostor za djelovanje.Obama je tako u prve dvije godine svog mandata imao većinu u Kongresu što mu je omogućilo da i pored oštrog protivljenja republikanaca progura zakon o zdravstvenoj zaštit koji je postao poznat kao "Obamacare".Na izborima za Predstavnički dom na sredini Obaminog mandata, u novembru 2010. republikanci su uspjeli da osvoje većinu u Predstavničkom domu što mu je umnogome otežalo da sprovodi ekonomsku politiku kakvu je želio.Najveća kriza je izbila prošlog ljeta koje su obilježile žustre rasprave o smanjenju deficita. Republikanska većina u Predstavničkom domu je tražila smanjenje državnih izdataka i ograničavanje potrošnje, dok su se demokrate na čelu s Obamom zalagale za povećanje poreza najbogatijim Amerikacima.shod te rasprave i ćorsokaka u koji je došla rasprava oko tehničkog pitanja podizanja granice zaduživanja na kraju je bio smanjenje kreditnog rejtinga SAD, prvi put u istoriji.Povlačenje nekoliko starih demokratskih senatora iz država koje naginju republikancima otvorilo je vrata konzervativcima da osvoje većinu, ali je stranačka baza na partijskim izborima glasala za isuviše konzervativne kandidate koji nisu prihvatljivi širem biračkom telu, ocjenjuje agencija AP.Pored predsjednika, članova Kongresa, u utorak se bira i 14 guvernera saveznih država i terirorija, kao i predstavnici drugih lokalnih tijela. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku