hamburger-icon

Kliker.info

Ofenziva sirijske vojske u Damasku se nastavlja, preuzeta četvrt Sayyida Zainab

Ofenziva sirijske vojske u Damasku se nastavlja, preuzeta četvrt Sayyida Zainab

21 Jula
14:31 2012

Sirijske snage vratile su kontrolu nad gotovo cijelim teritorijem gradske četvrti Sayyida Zainab nakon što je pokrenuta velika ofenziva protiv pobunjenika u Damasku, prenosi Press TV. Izvještaj govori kako se velik broj pobunjenika u bijegu upravo sklonio u četvrt Sayyida Zainab nakon pada glavne pobunjeničke četvrti al-Midan za vrijeme jučerašnje vojne akcije (vidi: Sirijska vojska u silovitoj akciji vratila kontrolu nad četvrti al-Midan u Damasku). Press TV prenosi kako se u četvrti Sayyida Zainab nalazi većinom šijitsko stanovništvo što bi dodatno moglo dovesti do eskalacije sukoba. Oko 5,000 šijita se nalazi u četvrti. Informacije govore kako se mladež organizirala u komitete, naoružani noževima i štapovima čuvaju lokalna svetišta u četvrti. Nekoliko ih je poginulo u sukobu s pobunjenicima koji su ušli u Sayyida Zainab.
 
Sirijska vojska također je vratila kontrolu nad bolnicom Imam Khomeini koja je u jednom trenutku pala u ruke pobunjenika. Sukobi su tijekom dana zabilježeni i u gradskim četvrtima Jubar, Mazzeh i Kfar Sousa. Sirijski vojni izvori potvrdili su kako vojska ponovno u potpunosti kontrolira gradske četvrti Tadamon, Qaboon i Barzeh.Velika vojna ofenziva krenula je prije nekoliko dana nakon što je došlo do terorističkog napada na visoke dužnosnike i ministre za vrijeme sastanka u zgradi nacionalne sigurnosti u Damasku.Gradonačelnik Damaska je danas obišao četvrt al-Midan nakon što je jučer vojska preuzela kontrolu. Istaknuo je kako se radi na povratku struje i drugih ključnih elemenata, tvrdi kako bi se život trebao vratiti u normalu u roku od 5 dana. Stanovnicima su gradske službe donijele hranu.
 
Reuters je razgovarao s jednim vozačem kamiona koji je potvrdio kako je granični prijelaz Rabia prema Iraku i dalje u rukama vojske. Ta informacija je kontradiktorna s prethodnim izvještajima u kojima se navodilo da pobunjenici drže sve granične prijelaze. Sirijski mediji ističu kako je nekoliko graničnih prijelaza napušteno od kada je došlo do eskalacija u zemlji, vjerojatno su te iste prijelaze sada "zauzeli" pobunjenici. S druge strane, prema Turskoj, granični prijelazi su prema informacijama također u rukama pobunjenika, no, situacija na granici prema Turskoj već je neko vrijeme izuzetno napeta prije svega zbog brojnih turskih kampova s druge strane od kuda ilegalno u Siriju ulazi velik broj pobunjenika i oružja. The New York Times je potvrdio kako asistenciju pobunjenicima u tim kampovima direktno daju i članovi američke obavještajne agencija CIA-e. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku