hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak Tinove nasljednice : Umrla velika pjesnikinja Vesna Parun

Odlazak Tinove nasljednice : Umrla velika pjesnikinja Vesna Parun

25 Oktobra
12:38 2010
 ‘Vesnu Parun poznavao sam osobno i time sam još više pogođen viješću o njezinoj smrti’, rekao je književnik Borivoj Radaković dodavši kako se ipak radi o godinama logičnima za nečiji odlazak. Istakao je kako je Vesna Parun bila vitalna do zadnjeg dana te oštra i bistra uma što svjedoče njezina zadnja djela koja su bila satirična, pa čak i cinična.Borivoj Radaković kaže kako mu je u sjećanju ostala vlastita zadivljenost umijećem kojim je Vesna Parun prevodila poeziju s bugarskog na hrvatski jezik. ‘Bila je izvrstan govornik bugarskog jezika jer je tamo jedno vrijeme živjela. Pamtim njezine besprijekorne prijevode, poštovanje ritma i značenja te njihovo zajedničko stapanje u umjetnost’, prisjetio se Borivoj Radaković nekih prošlih vremena u kojima je surađivao s Vesnom Parun.Jednu od najpoznatijih hrvatskih suvremenih pjesnikinja imao je priliku upoznati i književnik Miljenko Jergović. ‘Sreća je kada pisac ode jer iza njega ostane cjelina onoga što je stvarao. Tako će i iza Vesne Parun ostati njezina velika djela’, rekao je Jergović. Nije mogao izdvojiti najdraže djelo Vesne Parun i objasnio je zašto je tome tako.

‘Ozbiljni pisci ostave mnogo dobroga’

‘Ja na taj način ne gledam ozbiljne pisce. Onim neozbiljnima se zna dogoditi da im se omakne pa naprave nešto malo bolje, ali ozbiljni pisci kao što je Vesna Parun napisala je mnogo toga dobroga pa ne bih želio ništa izdvajati’, rekao je Miljenko Jergović.Književnik Tonko Maroević kaže da je odlaskom Vesne Parun završena epoha koja je trajala gotovo 70 godina. ‘Ona je startala snažno, puno energije i sposobnosti obnavljanja. Probila je barijere socijalizma i muške dominacije. Njezin glas je u to vrijeme i u europskim okvirima bio nov i svjež’, kaže Maroević.Ističe kako je Vesna Parun u autobiografskim djelima polemizirala i borila se za vlastitost, stvarala otpor svijetu trošenja. ‘Crna maslina je za mene njezino najcjelovitije djelo’, dodao je Maroević i rekao kako je Vesna Parun, kako bi ona sama rekla zbog nevjerojatne sage da tjera krdo riječi, zapravo jedini pravi nasljednik Tina Ujevića.Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić kaže kako je smrt Vesne Parun neizmjeran gubitak. ‘Osobno sam je poznavao, a njezinu knjigu Crna maslina kupio sam još kao klinac, a Gabi ju je kasnije pjevala. Uglazbio sam Vesninu predstavu Apokaliptične basne, a posjedujem i tri njezina prekrasna pastela, naime, malo ljudi zna da je ona i slikala’, rekao je Arsen Dedić.'Vesna Parun je po meni, uz Tina Ujevića, bila najveća pjesnikinja hrvatske književnosti. Drago mi je da sam je osobno poznavao’, dodao je Arsen.

‘Trajna praznina u hrvatskoj kulturi’

U povodu smrti pjesnikinje Vesne Parun, ministar kulture Božo Biškupić u izrazima sućuti ističe da će njezinim ‘odlaskom ostati trajna praznina u suvremenoj hrvatskoj kulturi’. ‘S tugom i nevjericom primili smo vijest da je umrla gospođa Vesna Parun, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja ikada i svakako najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća.Iako već godinama nepokretna i teško bolesna, svojom zadivljujućom životnom i stvaralačkom svježinom i energijom prenosila je i djeci, i mladima i onim starijima svoje pjesme, prozu, aforizme, dramska djela – svoj život, fascinantni život koji je obilježio naše vrijeme i našu književnost’, navodi u izrazima sućuti hrvatski ministar kulture.Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je Društvu hrvatskih književnika i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti izraze sućuti u povodu smrti ugledne hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. ‘Primite iskrenu sućut u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora. Hrvatska je izgubila najistaknutiju pjesnikinju druge polovice 20. stoljeća koja se unatoč brojnim životnim nedaćama beskompromisno predavala svojoj najvećoj ljubavi – književnosti. U naslijeđe nam ostavlja opus neizmjerne snage i ljepote, koji nas obvezuje na iznimnu zahvalnost’.Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor također je uputila izraze sućuti u povodu smrti pjesnikinje Vesne Parun.'S tugom sam primila vijest o smrti istaknute suvremene hrvatske pjesnikinje i književnice gospođe Vesne Parun. Ljepota izričaja njezine poezije, bogatstvo motiva, kao i desetljeća stvaralaštva, osigurali su gospođi Parun mjesto u samom vrhu hrvatske i svjetske poezije i književnosti’, rekla je premijerka Kosor.

Pjesma Kosorici "koja nema muda, ali ima cice"

Vesna Parun: DRŽAVA LUDA OSTALA BEZ MUDA

Neandertalci,
inače nemam
ništ’ protiv njih,
pola svog ljudstva
pobacali
u tavu,
ispekli ih,
proždrli,
i napravili
Državu.
Kako im je pošlo to
"za trbuhom", zna se.
To jest: ne zna se.
I nikom ništa.
Sad proračunske
popunjavaju rupe
kruhom.
Vuk sit,
i cijelo je dupe.
Susjedi vele:
ta Država je luda!
A Država im citira
Augustina
i Moniku.
“De civitate Dei”,
dakako.
Ali u toj
nezbiljskoj
Božjoj civitadi
nije li – od straha
da ne umre
od gladi –
premijer
nekom Cigi
ukro harmoniku?
I punih hambara
dao gordo se
u trk,
vičući:
htjeli ste
vi mandrili
muškarca,
koji nema
ni muda,
ni brk.
Pa sad ga
nemate.
Eto vam
Kosorčice!
Nema muda,
doduše,
al ima zato
cice
u koje bozi
dvaju vjetrova
pušu.
Pa prakamenu svoju
spašavaj dušu.
I sritno van bilo
pod štitom svetog Duje.
A meni se
od vas
povijesno podriguje.

(iz knjige
TAJ DIVLJI KAPITALIZAM 2)

(Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku