hamburger-icon

Kliker.info

Odjeljenja samo za bogate : Kupi mi, babo, razred!

Odjeljenja samo za bogate : Kupi mi, babo, razred!

18 Septembra
05:13 2011

 Elitno osnovno i srednje obrazovanje može se steći, logično, u elitnim školama. Kod nas još i besplatno, barem tako piše u zakonu. Osnovna mjera tog elitizma oduvijek je bilo kvalitetno nastavničko osoblje, čije su dvojke vrijedile kao petice u drugim školama. U pravilu, vrhunska nastavnička pamet bila je skoncentrisana u školama koje pohađaju djeca iz viših društvenih slojeva, ali vrata tih ustanova bila su širom otvorena i za talentovanu radničku i seljačku djecu. Nova demokratija u BiH donijela je i nove kriterije elitizma. On je sveden na elitna odjeljenja, a jedini uslov za sticanje znanja u njima je materijalno stanje roditelja. Priča o jednom takvom mučno je odjeknula glavnim gradom te je ionako tegoban početak školske godine učinila upravo degutantnim.

Naime, prije pet godina Fahira Kalajdžisalihović, tadašnja direktorica Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Gimnazijskoj broj 1, u centru Sarajeva, dosjetila se da iz tri odjeljenja prvačića izdvoji bogatašku djecu i smjesti ih u zasebno. Dječica su rasla, a s njima i problemi koje su pravili. Odabranim klincima i klincezama, naoružanim skupocjenim mobaćima i markiranim krpicama, najviše je smetalo ono što od njih traži njihova učiteljica, a i međusobni sukobi postajali su sve ozbiljniji. Nastavnici su stali u odbranu svoje kolegice pa je nova direktorica Lejla Dizdarević predložila da se elitno odjeljenje rasformira, a djeca rasporede u odjeljenja sa ostalim vršnjacima. Za to je dobila punu podršku Nastavničkog vijeća, praktično istog onog koje je pet godina ranije podržalo tadašnju direktoricu.

Međutim, pobunili su se odabrani roditelji i javna tajna pojavila se u medijima. Dani u ovoj školi nisu našli sagovornika, ali je priču potvrdio anonimni zvaničnik Vlade KS-a. On nas je najprije podučio da “ne postoje nikakva elitna odjeljenja, to je vjerovatno narodski naziv za praksu prisutnu i u drugim školama, ali u znatno manjem obimu u odnosu na spomenutu. Tačno je da je u toj školi postojalo odjeljenje u koje su išla djeca iz finih porodica, begovskih, ministarskih i ovih novih bogataških. Problem je nastao kada je direktorica odlučila da rasformira to odjeljenje. To je i učinila, izmiješala je učenike da bi se družili jedni s drugima, kao što treba biti. Sad je pritisak na direktoricu da povuče odluku. Glavni problem je u tome što među begovskom ima i ministarske djece, djece iz bogatih porodica. Navodno, ta djeca žele da se druže jedni s drugima, a ne s vršnjacima čiji su roditelji radnici i fukara”. (Kliker.info.-BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku