hamburger-icon

Kliker.info

Odbranjena autonomija Univerziiteta : Novi rektor Avdispahić konačno preuzeo dužnost

Odbranjena autonomija Univerziiteta : Novi rektor Avdispahić konačno preuzeo dužnost

02 Oktobra
05:21 2012

Na nastavku sjednice, prekinute prošle sedmice, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu odlučio je podržati odluku Senata UNSA, pa je tako od jučer redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu dr. Muharem Avdispahić preuzeo dužnost rektora na mandatni period 2012 – 2016. godina.

Jačanje ugleda
Podsjećamo, Senat Univerziteta u Sarajevu jednoglasno je odlučio da prof. Avdispahić preuzme dužnost rektora Sarajevskog univerziteta 1. oktobra, na dan kada je mandat istekao prof. dr. Faruku Čaklovici, kako legitimno rukovođenje ovom institucijom ne bi došlo u pitanje. Pošto Vlada Kantona Sarajevo nije željela dati saglasnost na imenovanje Avdispahića, što je bio jedan od razloga za izglasavanje nepovjerenja njenom posljednjem sazivu, senatori su na redovnoj sjednici 26. septembra odlučili da profesor Avdispahić preuzme dužnost rektora, bez ostavljanja mogućnosti žalbe na ovu svoju odluku. Upravni odbor prekinuo je svoje prošlosedmično zasjedanje kako bi se njegovi članovi konsultovali sa pravnim ekspertima, da bi potom odlučili podržati volju Senata.

Kako je jučer za Oslobođenje kazao prof. Avdispahić, ovim odlukama Senata i Upravnog odbora Univerzitet u Sarajevu je potvrdio pripadnost evropskom akademskom prostoru. – Period od juna trebalo je da posluži adekvatnim pripremama i stvaranju operativnih pretpostavki za provođenje predloženog i od Senata podržanog programa rada i razvoja Univerziteta u mandatnom periodu koji počinje s 1. oktobrom. Odlukom kantonalne Vlade od 26. jula, umjesto tehničkih aktivnosti, započela je na neočekivan način principijelna realizacija najavljenog programa. Tog istog dana, akademska zajednica je zakoračila putem jačanja ugleda i uloge Univerziteta. Zahvalan sam svima onima koji su prepoznali značaj institucionalne autonomije visokoškolskih ustanova za procese dalje demokratizacije bosanskohercegovačkog društva, istakao je rektor Sarajevskog univerziteta.

Zakonit put
Ovim je stavljena tačka na pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da zloupotrijebi institut davanja saglasnosti na imenovanje rektora, kao instrument totalitarnog uticaja izvršne vlasti na univerzitet. Oslobođenje je pisalo kako davanje saglasnosti ne postoji u Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH usvojenom 2007. godine, a koji kaže da Senat bira rektora i da ne postoji nikakva instanca nakon toga. Ono nije predviđeno ni u Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koji u članu 128, stav 5, kaže da se rektor bira većinom glasova od ukupnog broja članova Senata i to tajnim glasanjem. Sagleda li se ukupan pravni okvir, put kojim Senat bira rektora ustvari je jedini zakonit put i sada se pokazalo da bi svaki drugi način izbora i imenovanja bio pravno upitan.Jedan od ciljeva programa za čiju provedbu je prof. Avdispahić dobio mandat Senata, kako je sam kazao, jeste jačanje procesa kojim Univerzitet u Sarajevu prerasta u zajednicu istraživača – studenata i nastavnika. No, prije svega u zajednicu slobodnih i odgovornih, autonomnih osoba. To Vlada Kantona Sarajevo, nažalost, nije znala prepoznati. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku