hamburger-icon

Kliker.info

Objelodanili javnu tajnu : Iran priznao isporuku dronova Rusiji, ali prije rata u Ukrajini

Objelodanili javnu tajnu : Iran priznao isporuku dronova Rusiji, ali prije rata u Ukrajini

05 Novembra
13:25 2022

Iran je u subotu prvi put priznao da je Moskvi isporučio bespilotne letjelice, ali je i rečeno da su oni poslani prije rata u Ukrajini, gdje je Rusija koristila dronove za gađanje elektrana i civilne infrastrukture.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da je “mali broj” dronova isporučen Rusiji nekoliko mjeseci prije nego što su moskovske snage napale Ukrajinu 24. februara, piše Reuters.

U dosadašnjem najdetaljnijem odgovoru Irana na nagađanja o dronovima, Amirabdollahian je negirao da ih Teheran i dalje isporučuje Moskvi.

Šef iranske diplomatije je negirao da Teheran i dalje isporučuje dronove Moskvi (AFP)

“Ova galama koju su napravile neke zapadne zemlje da je Iran dao rakete i bespilotne letjelice Rusiji za pomoć u ratu u Ukrajini, odnosno dio koji se tiče raketa je potpuno pogrešan”, rekao je on, prenijela je zvanična novinska agencija IRNA.

“Dio koji se tiče dronova je tačan i mi smo Rusiji dali mali broj dronova mjesecima prije rata u Ukrajini”, rekao je Amirabdollahian.

Porast napada dronovima u Ukrajini

Posljednjih sedmica Ukrajina je izvijestila o porastu napada dronovima na civilnu infrastrukturu, posebno usmjerenih na elektrane i brane, korištenjem bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje. Rusija poriče da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu.

Prošlog mjeseca, dva visoka iranska zvaničnika i dvoje iranskih diplomata rekli su Reutersu da je Iran obećao Rusiji dostaviti rakete zemlja-zemlja, pored slanja dodatnih dronova.

Zvanična novinska agencija IRNA citirala je Amirabdollahiana koji je rekao da su se Teheran i Kijev dogovorili da razgovaraju o navodima o upotrebi iranskih dronova u Ukrajini prije dvije sedmice, ali se Ukrajinci nisu pojavili na dogovorenom sastanku.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku