hamburger-icon

Kliker.info

Obamina administracija će bojkotirati UN-ovu konferenciju o rasizmu

Obamina administracija će bojkotirati UN-ovu konferenciju o rasizmu

19 Aprila
07:24 2009

Sjedinjene Države bojkotirat će konferenciju UN-a o rasizmu, koja se iduće sedmice održava u Ženevi, zbog nezadovoljstva završnim dokumentom skupa u kojem se "izdvojeno" kritizira Izrael i ograničava sloboda govora, priopćio je  State Department. Obamina administracija "sa žaljenjem" je odlučila ne prisustvovati konferenciji u Ženevi od 20. do 25. travnja, koja je posvećena reviziji napretka provedbe zaključaka UN-ovog skupa o rasizmu u Durbanu (JAR) iz 2001., istakao je State Department. Prije dva mjeseca, američka administracija je upozorila da će bojkotirati konferenciju ako se ne provedu izmjene u dokumentu koji treba biti prihvaćen na skupu. Zadnjih su sedmica rasprave o dokumentu dovele do više izmjena, no promjene teksta nisu ispunile očekivanja SAD-a, stoji u priopćenju.

 State Department ističe kako je SAD "duboko predan borbi protiv rasizma i svih oblika rasne diskriminacije", koji su obilježili neke od najbolnijih stranica američke povijesti, te izražava spremnost SAD za suradnju s ljudima svih nacija na zaustavljanju rasizma i diskriminacije, gdje god da se događaju. Izražava se i "duboka zahvalnost" izaslanstvima mnogih zemalja, uključujući i Rusiju kao predsjedavajuću, te visokim dužnosnicima UN-a, koji su neumorno radili da se poboljša završni dokument i konferencija refokusira isključivo na rasizam i diskriminaciju. Ocjenjuje se da je sadašnji dokument značajno unaprijeđen u usporedbi s prijašnjim verzijama, ali da "tekst i dalje sadrži riječnik koji sveukupno reafirmira Durbansku deklaraciju i akcijski program (DDPA) iz 2001., za koju je SAD dugo govorio da je ne može podržati".

 Odluci o bojkotiranju ženevskog skupa prethodile su sedmice žustre rasprave  unutar administracije i lobiranja utjecajih židovskih skupina protiv američkog sudjelovanja, navode u izvješćima američki mediji. Potez će po izazvati nezadovljstvo zagovornika ljudskih prava iz afričko-američke zejdnice, koji su se nadali da će Barack Obama kao prvi crnački predsjednik SAD-a poslati službeno izaslanstvo na konferenciju UN-a o suzbijanju rasizma, ocjenjuje se u izvješćima. Sastankom u južnoafričkom Durbanu dominirala su sporenja oko Bliskog istoka i naslijeđa ropstva. SAD i Izrael su se usprotivili pokušajima da se Cionizam, pokret za uspostavu židovske države na Svetoj zemlji, izjednači s rasizmom. Ta je usporedba kasnije odbačena, no ostala je zabrinutost zbog antisemitizma u završnom tekstu. Plan da se u Ženevi reafirmira dokument iz 2001. izazivao je posebnu zabrinutost Obamine administracije.  (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku