hamburger-icon

Kliker.info

Novi poziv Čoviću i Ljubiću : SDP BiH i partneri dali rok od 15 dana za prihvaćanje platforme

Novi poziv Čoviću i Ljubiću : SDP BiH i partneri dali rok od 15 dana za prihvaćanje platforme

04 Februara
06:31 2011

Dužnosnici političkih stranaka okupljenih oko SDP-a BiH najavili su, na sastanku održanom u četvrtak u Mostaru, da će samostalno uspostaviti vlast u Federaciji BiH ukoliko u sljedećih petnaest dana druge stranke ne prihvate njihovu političku platformu te su zatražile od međunarodne zajednice i vlasti da izvrše pritisak na dva HDZ-a kako bi se ustrojile županijske i vlasti Federacije BiH.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić rekao je na konferenciji za novinare da će SDP BiH, SDA i Narodna stranka Radom za boljitak od Ureda visokog međunarodnog predstavnika i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zatražiti poduzimanje mjera kako bi se izabrali predstavnici iz županijskih skupština za Dom naroda parlamenta Federacije BiH, bez kojega se ne može izabrati nova izvršna vlast u tome entitetu. Dodao je da će potpisnici političke platforme nakon petnaest dana započeti s uspostavom vlasti u ovome entitetu u slučaju da druge stranke odbace ponudu i nastave s blokadom županijskih skupština.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić pozvao je druge političke stranke, prije svih dva HDZ-a, da se priključe potpisnicima političke platforme."Platforma je otvorena za sve ali vremena je sve manje. Građani i narodi ove zemlje očekuju od nas pomake i mi ćemo učiniti sve što je dopušteno zakonom kako bi prisilili sve odgovorne da do formiranja vlasti dođe u ovom mjesecu", rekao je Sarajlić.Glavni tajnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik i Izborno povjerenstvo BiH poduzeti mjere kako bi se izabrali predstavnici iz četiriju preostalih županijskih skupština za gornji, nacionalno ustrojeni Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Dva HDZ-a u BiH zagovaraju da se vlast na svim razinama u BiH uspostavi od najvećih političkih stranaka, pobjednika unutar sva tri naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, u čemu ih podupiru najjače srpske stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka. Istodobno SDP i SDA, koje su oko sebe okupile HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak, pokušavaju uspostaviti vlast na temelju programske platforme za koju nije uvjet da najveće stranke unutar pojedinih naroda budu u vlasti. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku