hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić : BiH mora biti država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status !

Nermin Nikšić : BiH mora biti država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status !

03 Oktobra
16:04 2015

Nekaa23

Prvi cilj koji moramo ostvariti jeste jedinstveni nastup svih stranaka i partija lijevog političkog spektra na lokalnim izborima 2016. godine, kazao danas u Sarajevu Nermin Nikšić nakon uručivanja Odluke o imenovanju za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na Kongresu ove stranke.
Čestitao je svim članicama i članovima SDP-a koji su omogućili da ova stranka prođe teški period te dodao da je 30.472 člana ove stranke dokaz da SDP ide dalje, mnogo jači nego prije godinu dana.

– Danas završavamo godinu dana dug posao unutarstranačke stabilizacije i otpočinjemo jedan novi put SDP-a. Taj put obilježit će, prije svega, nastavak reformi unutar Partije, te jačanje SDP-a kao predvodnika ljevice u Bosni i Hercegovini – rekao je Nikšić.

Istakao je da su prije devet mjeseci, praktično krenuli od nule te da su se nakon gubitka izbora i u atmosferi međusobnog nepovjerenja, odlučili sebe podvrgnuti velikom iskušenju.

– Svi mi, garancija smo da će Bosna i Hercegovina biti zemlja jednakih i uspješnih građana i zemlja u kojoj će biti mjesta za sve. Zemlja je ustrojena na temeljima ZAVNOBIH-a i antifašizma, i svih njenih naroda i građana – naglasio je.

U nastavku obraćanja  rekao je da jevelika podrška članstva na izborima nešto što ga obavezuje da radi još više, snažnije i hrabrije na jačanju SDP-a i samim tim jačanju domovine te dodao da je izbor predsjednika po principu “jedan član-jedan glas”, historijski događaj za SDP.

– Inovirani Statut i Program, o kojima ćemo danas raspravljati, bili su predmetom velikog broja javnih rasprava u organizacijama SDP-a. Upravo je to put kojim želimo ići i prirodan slijed onoga što smo započeli. Mišljenje svakog člana se mora čuti. To će osigurati da se na kraju odluke organa partije, donesene u demokratskom ambijentu i proceduri, poštuju i provode – kazao je Nikšić.

Istakao je da današnji Kongres treba biti kongres jedinstva članstva i partije.

– Bolji smo, jer vjerujemo u ideal društva jednakosti, jednake šanse, pravde i prilike za sve. Bez obzira kako se ko zove, odakle dolazi, u šta vjeruje ili ne vjeruje. To je put kojim idemo i sa kojeg nećemo skrenut – naglasio je.

To znači da je država Bosna i Hercegovina država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status.

– Razlika između njih, koji dijele, uništavaju i unazađuju ovu državu i njene građane, i nas, koji je ujedinjujemo, gradimo i vodimo u ljepšu budućnost je početak odgovora na pitanje šta je to danas ljevica u Bosni i Hercegovini – smatra Nikšić.

Kaže da je BiH u velikoj krizi te da vlast na svim nivoima ni izbliza ne zadovoljava interese građana, niti je ti građani uopšte i zanimaju.

–  SDP neće da šuti. SDP će uvijek raditi na tome da naša država dobije svoj vrhovni sud kako bi svi njeni građani uživali pravnu jednakost i pravnu sigurnost, ma gdje se u Bosni i Hercegovini nalazili – poručio je.

Nadalje, kaže da SDP nije usvojio Zakon o radu, kojim se derogiraju prava radnika, ponižava Sindikat i čime se građani BiH svode na jeftinu radnu snagu za potrebe vlasnika krupnog i često sumnjivog kapitala.

– Kao predsjednik SDP-a, pokrenut ću kreiranje jedinstvene političke platforme za ujedinjavanje ljevice. Mi u SDP-u smo imali snage prepoznati ovo kao uslov svih uslova za napredak Bosne i Hercegovine, pa smo još na prošlom Kongresu donijeli odluku o tome – rekao  je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Tripolski Janos 33˝
  Tripolski Janos 33˝ 04 Oktobra, 14:54

  Socijal demokracija nije sistem koji može producirati kadrove i pravu konkurenciju razvoja intelektualizma.Sve te rigidne stranke imaju nacističku boljku da tjeraju ili manipuliraju inteligencijom da im doslovno brišu guzicu a to vrijeme je prošlo.Ako ne možete smisliti išta dobro vrijeme je da dobijete nogu u guzicu.Katoličke varijante kako bi bilo dobro živjeti po pravilima produciraju isti tip vukova koji mogu mirno loviti u stadu i iskorištavati manipulacijom a kad zatreba da se nešto dobije maše se knjižicom,floskulama ili križom.
  Hrana,razmnožavanje i evolucija boljeg života su jedina pitanja.Prodavati muda za bubrege da bi se priguzičilo u fotelju.Ništa ovo nije nepristojno kad se sagleda debilni mozak koji hoće uporno da vlada ljudima.Možda je greška što u medijima ne postoji riječ glup jer bi sve bilo jednostavnije.Od kolijevke pa do groba naj bolje je nasmijano doba a previše je opijuma za narod.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33*
  Veliki Orient Hrvatske i Bosne i Hercegovine

  Odgovori
 2. puka 59 - PODSJEĆA
  puka 59 - PODSJEĆA 04 Oktobra, 15:07

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRAFDA ŽELE NIKŠIĆU DATI INFORMACIJU DA 30 000 – 40 000 POTENCIJALNI GLASAĆA IMA KOD VOJNI KAO I ŠTO JE VAŠ BROJ ĆLANSTVA I PAMTE KADA STE VI PROGURALI SA SBBR NAKARADNI ZAKON 2013 GOD .POZDRAV DO OPŠTINSKIH SA RENGENOM .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku