hamburger-icon

Kliker.info

Nema dogovora o limitu zaduživanja – SAD na rubu bankrota

Nema dogovora o limitu zaduživanja – SAD na rubu bankrota

16 Jula
06:17 2011

Američki predsjednik Barack Obama odredio je u petak stanku u mukotrpnim pregovorima o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dopuštenog državnog zaduživanja kako bi kongresnici izradili »akcijski plan« za deblokadu pregovora.Demokratima i republikancima koji su i dalje na vrlo udaljenim stajalištima, Obama je ranije obećao da će pregovarati svaki dan kako bi dogovorili podizanje razine američkog zaduživanja. Odgodu je dao do danas ujutro te bi se pregovori o zaduženju mogli nastaviti tijekom vikenda.Financijska tržišta sve su zabrinutija jer se bliži 2. kolovoza. Prema važećim zakonima Sjedinjene Države ne smiju više povećavati svoj državni dug koji sada iznosi 14.290 milijardi dolara.Ako se do 2. kolovoza ne donese sporazum, SAD neće više moći servisirati svoj dug i državni zaposlenici ostali bi bez plaća, umirovljenici bez mirovina, a svijet bi mogla pogoditi nova financijska kriza, upozoravaju analitičari.

Dužni 14.290 milijardi dolara

Republikaci ne žele podići sadašnji plafon zaduženja od 14.290 milijardi dolara ako vlada oštro ne smanji proračunsku potrošnju.Demokrati pak traže povećanje poreza, a na to ne žele pristati republikanci jer bi time prekršili svoje izborno obećanje kojim su osvojili većinu u Kongresu. Demokrati imaju većinu u Senatu. Iako se dosad u sličnim situacijama to radilo rutinski, ovog puta to se pretvorilo u politički obračun demokrata i republikanaca. Ako se pravni plafon za javni dug SAD-a ne podigne do 2. kolovoza, Ministarstvo financija kaže da se neće moći izbjeći proglašenje moratorijuma na plaćanje odnosno bankrota države. Predsjednik Feda Ben Bernanke je upozorio Kongres da bi moratorij SAD-a izazvao »ogromne probleme« za tu zemlju i »veliku krizu« u cijelom svijetu.

Upozorenje iz agencije Standard & Poor's

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's upozorila da bi mogla sniziti Sjedinjenim Državama najviši kreditni rejting ‘AAA’.Promjenjivi tjedan na međunarodnim tržištima nafte obilježile su zabrinutosti u vezi američkog manjka i dužničke krize u eurozoni.Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's u četvrtak se pridružila agenciji Moody's, uvrstivši američki kreditni rejting na razmatranje. Upozorila je također da su šanse jedan prema dva za sniženje vrhunskog, trostrukog A kreditnog rejtinga SAD-a u idućih 90 dana ako Bijela kuća i republikanci ne postignu dogovor o podizanju limita državnog zaduživanja.Političari i bankari razmatraju radikalne prijedloge za spašavanje Grčke, poput oštrog smanjenja tereta dugova, mjera potpore za banke i novog naglaska na poticanje rasta grčkoga gospodarstva, kažu službeni i bankovni izvori. (Kliker.info-Novi list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku