hamburger-icon

Kliker.info

Neizvjesno u NSRS-u: Jedan nevažeći listić Dodiku donosi četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Neizvjesno u NSRS-u: Jedan nevažeći listić Dodiku donosi četvrtog delegata u Domu naroda BiH

01 Decembra
15:58 2022

Narodne skupštine Republike Srpske glasali su za kandidate za delegate u srpskom klubu Doma naroda Bosne i Hercegovine nakon čega je uslijedila pauza. No, ona je produžena, a kako saznajemo razlog je jedan nevažeći listić.

Navodno bi omjer glasova između PDP-ovog i SNSD-ovog kandidata bio isti ukoliko bi taj listić bio važeći, što znači da bi peti delegat u Klubu Srba bio izabran žrijebanjem u CIK-u.

Ukoliko bi pak ovaj listić bio proglašen nevažećim, PDP ne bi imao dovoljno glasova, a SNSD bi ipak dobio četiri delegata, a SDS jednog.

Inače, lista SDS-a je dobila 16 glasova umjesto 14 koliko je dovoljno da prođe u Dom naroda, što znači da su dobili dva glasa više nego što su unutar opozicije dogovorili.

Nebojša Vukanović je optužio SDP-ove poslanike da su upravo oni glasali za SDS umjesto za PDP, zbog čega SDS ima viška, a PDP manjak glasova od potrebnog.

Također lista SDP-a, odnosno kandidat Vojin Mijatović je dobio dva glasa uprkos konstantnim pozivima javnosti i njega samog da se ne glasa za njega jer bi to bilo uzaludno trošenje glasova i rizik da Dodikov četvrti kandidat dobije dovoljno za prolaz.

(Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku