hamburger-icon

Kliker.info

Nakon potrage duge 48 godina: Otkrivena Božja čestica?

Nakon potrage duge 48 godina: Otkrivena Božja čestica?

02 Jula
15:25 2012

Nakon potrage duge 48 godina, čini se da su naučnici Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN-a) potvrdili postojanje Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice.Za ovu srijedu sazvali su konferenciju za novinare u Švajcarskoj na koju su pozvali pet vodećih fizičara, uključujući profesora Petera Higgsa po kojem je čestica nazvana, zbog čega naučna zajednica očekuje da će CERN objaviti otkriće Božje čestice.S nestrpljenjem se iščekuje hoće li istraživači koji su provodili eksperimente u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) objaviti da je postojanje Higgsovog bozona potvrđeno s 99.99-procentnom sigurnošću, tj. sa sigurnošću od četiri sigme.

Na otkriću Božje čestice paralelno rade dva CERN-ova istraživačka tima, koji svoje eksperimente provode u tajnosti jedan od drugog i sada se misli da su oba nezavisno došla do istog rezultata. CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata eksperimenta s ovom neuhvatljivom česticom.Božja čestica zapravo je ono što subatomskim česticama daje masu i stoga ju fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.

Stoga su u LHC-u stvoreni uslovi za koje se smatra da su postojali djelić sekunde nakon Velikog praska. Sudarač se nalazi u tunelu ispod granice između Švajcarske i Francuske, a funkcioniše tako što sudara zrake protona, subatomskih čestica, pri brzini koja gotovo dostiže brzinu svjetlosti.Prema teoriji, u svakom trilijunu sudara trebalo bi nastati svega nekoliko Higgsovih bozona prije nego što se gotovo odmah raspadnu. Njihovo raspadanje ostavilo bi trag koji bi se očitao kao veliki skok na grafovima koji prate kretanja čestica.No, iako je u LHC-u stvoreno 1.600 trilijuna sudara, manje od 300 puta pojavilo se nešto za što se vjeruje da bi mogao biti Higgsov bozon .Ako se na tiskovnoj konferenciji uistinu objave rezultati kakve očekuju fizičari, biće to jedno od najvažnijih otkrića današnjice. CERN je u aprilu već postigao izvanredan uspjeh premašivši svjetski rekord u energiji proizvedenoj sudarom čestica s 8 Tev (teraelektronvolti) u LHC-u, sudarom dviju protonskih zraka od 4 TeV.(Kliker.info-Jutarnji)

 

 

 

 

 

 

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku