hamburger-icon

Kliker.info

“Najdublji pogled u svemir do sada”: Snimljena fotografija koja će promeniti način na koji ljude vide kosmos

“Najdublji pogled u svemir do sada”: Snimljena fotografija koja će promeniti način na koji ljude vide kosmos

13 Jula
00:04 2022

NASA je sinoć predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop James Webb, opisavši je kao “do sada najdublju i najoštriju infracrvenu fotografiju udaljenog svemira”. Fotografija prikazuje skupinu galaksija naziva SMACS 0723 kakve su bile prije 4.6 milijardi godina, objavila je američka svemirska agencija.

Danas NASA predstavlja nove fotografije i otkrića Jamesa Webba. Fotografije donosimo u nastavku, krenuvši od fotografije mnoštva galaksija koja je objavljena sinoć.

Biden objavio prvu fotografiju

Američki predsjednik Joe Biden objavio je fotografiju, prvu u nizu, u Bijeloj kući s potpredsjednicom Kamalom Harris.

Odabrali su ih predstavnici raznih svemirskih agencija uključenih u projekt.

Takozvana Velika maglica (Carina Nebula), vrsta plinovitog oblaka udaljena oko 7600 svjetlosnih godina od Zemlje, te WASP-96 b, divovski plinoviti planet izvan Sunčevog sustava, među kozmičkim su objektima koji se mogu vidjeti na fotografijama, priopćila je NASA.

Objava fotografija označava početak znanstvenog rada s Webbom, najvećim i najmoćnijim teleskopom lansiranim u svemir. Teleskop James Webb lansiran je 25. prosinca na raketi Ariane iz svemirskog centra Kourou Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Znanstvenici se nadaju da će teleskopske fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska prije otprilike 13.8 milijardi godina. Razvoj Webba trajao je oko 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara. Nasljednik je teleskopa Hubble koji je u uporabi više od 30 godina.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku