hamburger-icon

Kliker.info

Na rubu incidenta : Psovke i uvrede u Dobrovoljačkoj ulici (Video)

Na rubu incidenta : Psovke i uvrede u Dobrovoljačkoj ulici (Video)

03 Maja
13:38 2012

U organizaciji Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Vlade RS-a danas je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena godišnjica stradanja pripadnika bivše JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici (sada ulica Hamdije Kreševljakovića) u Sarajevu.Pedesetak sudionika ceremonije, među kojima su bili i roditelji poginulih vojnika bivše JNA, nakon okupljanja u blizini sarajevskog mosta Drvenija vratili su se u Miljeviće (Istočno Sarajevo) gdje će biti služen parastos.

Zelene beretke 20 metara dalje

U isto vrijeme, na svega dvadesetak metara udaljenosti, počast braniteljima BiH, stradalim početkom maja 1992. godine, odali su predstavnici boračkih udruženja iz FBiH.Ministar boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić kazao je novinarima da svima koji to žele treba omogućiti da odaju počast nastradalim i ubijenim ljudima te da to učine na civiliziran i dostojanstven način, bez obzira na to na kojem su prostoru stradali.Predsjednik Zelenih beretki Muhamed Švrakić izjavio je da skup u organizaciji Vlade RS-a u bivšoj Dobrovoljačkoj predstavlja pokušaj revizije činjenica o agresiji na BiH, odnosno izjednačavanja žrtava i agresora, kao i pokušaj negiranja odluka Haškog tribunala.

Jovan Divjak – heroj

Osim verbalnog iskazivanja nezadovoljstva od pripadnika boračkih udruženja iz FBiH, drugi incidenti nisu zabilježeni, a sve je proteklo u prisustvu jakih policijskih snaga.Na obližnjoj zgradi osvanuo je grafit "Jovan Divjak – heroj", a kada je kolona s delegacijom iz Republike Srpske stigla u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu dočekali su ih povici ranije okupljenih predstavnika Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo: "Ubice, ubice!", "Ubili ste mi majku, sad ste došli tu da me provocirate!", "Ubili ste 11.000 Sarajlija, kako vas nije stid?".Iako je između dvije grupe bio postavljen kordon specijalne policije, nije bilo pokušaja da neko krene prema drugoj strani i sve se završilo na povicima, psovkama i verbalnim uvredama. Predstavnici delegacije iz RS-a među kojima su bili Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Staša Košarac iz SNSD-a, Zoran Đerić iz PDP-a, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, Ninoslav Stojadinović, ambasador Srbije u BiH, kao i porodice ubijenih vojnika položili su svijeće i položili cvijeće na stablo koje je prethodno doneseno.

Suočavanje sa zločinima

Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović odao je danas počast stradalim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ističući da istinskog pomirenja u regionu neće biti dok se sve strane u sukobu ne suoče sa ratnim zločinima, prije svega  svojim.Svoje učešće u obilježavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu Stojadinović smatra izrazom dubokog poštovanja i žaljenja srpskim i drugim žrtvama u tom događaju od prije 20 godina. Podsjećajući da je neposredno po stupanju na dužnost ambasadora Srbije u BiH u Potočarima iskazao počast bošnjačkim žrtvama.

"Ovo je ljudski čin i da nisam na funkciji ambasadora, kao običan građanin bih učestvovao u ovoj koloni. Mislim da je dobro da svi uzmemo učešće u ovome i da zajedno, ako je moguće, krenemo u evropsku budućnost", zaključio je Stojadinović.On je najavio mogućnost da relativno brzo bude potpisan Protokol o saradnji Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije o saradnji u predmetima ratnih zločina, koje je ranije propalo zbog primjedbi hrvatskog člana Predsjednštva BiH Željka Komšića. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku