hamburger-icon

Kliker.info

Muke po Miloradu : Novac potrošen, prazna kasa Republike Srpske

Muke po Miloradu : Novac potrošen, prazna kasa Republike Srpske

20 Decembra
04:39 2010

Građani Republike Srpske su zaprepašteni i ogorčeni nakon što su saznali kakvu ekonomsku politiku Vlada namjerava voditi iduće godine i zbog prijedloga budžeta za 2011. Namjere Vlade RS otkrivaju da je entitetska kasa prazna i da vlastima ne prostaje ništa drugo nego da riječima ubjeđuju građane da im nikada nije bilo bolje, a ako dođe do pobuna da sve prebacuju na politički kolosijek uz primjenu strategije „zastrašivanja Srba od ukidanja Republike Srspke i od onih drugih".

Radnici na ulicama                                    Plan Vlade RS je da entitetski budžet napuni, prije svega, povećanjem poreza i doprinosa. Tako će se u idućoj godini doprinosi na plaće povećati sa sadašnjih 30,6 na 33 posto, a ukida se i neoporezivi dio plaće od 250 maraka i jedinstvena stopa poreza na dohodak od osam posto. Umjesto toga, najavljeno je uvođenje dvije stope – deset posto na plaće do 1.500 maraka i 20 posto na plaće preko  1.500 maraka.Primjera radi, poslodavac sada na plaću od 1.000 maraka svakog mjeseca plaća doprinos u iznosu od 535 maraka, a iduće godine taj doprinos će iznositi 622 marke. Već je izračunato da će povećanje doprinosa dovesti do zatvaranja brojnih tekstilnih, obućarskih, trgovinskih i ugostiteljskih firmi. Procjenjuje se da će to značiti i otkaze za oko 40.000 radnika!

– Nije mi jasno kako je nekome uopšte palo na pamet da povećava doprinose i poreze. To je i suludo i glupo. Privreda Republike Srpske ionako grca u dugovima i gubicima i ono što Vlada hoće da uradi tek će uništiti ekonomiju. Ako Vlada hoće da uništi domaću privredu, na dobrom je putu da to i završi povećanjem poreza i doprinosa. Mi to nikada, ni po kakvu cijenu nećemo prihvatiti – izjavio je Ranko Milić, predsjednik unije poslodavaca Republike Srpske.- Povećanje nameta u vrijeme ekonomske krize neminovno za sobom povlači povećanje broja nezaposlenih i manje domaćih i stranih investicija. Možda će se u prvih nekoliko mjeseci nakon primjene novih Vladinih mjera, situacija u fondovima neznatno popraviti, a onda će doći do kraha – stav je Damira Miljevića, predsjednika Saveza poslodavaca Republike Srpske.

Ogroman deficit                                            Nije malo pokazatelja da se Republika Srpska našla u dramatičnoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji i da je novac od prodaje, prije svega Telekoma Srpske i naftne industrije, potrošen, a novog nema. Primjerice, poreski obveznici su za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje dužni čak 113 miliona, a za zdravstveno osiguranje 68 miliona maraka. Fond penzijsko-invalidskog osiguranja ima deficit u iznosu od 70 miliona maraka pa u pitanje dolazi redovna isplata ionako malih penzija.Fond zdravstvenog osiguranja od 50 miliona maraka. Taj Fond je krajem 2008. dobio od Vlade RS zajam od 80 miliona maraka za isplatu plaća zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji mora vratiti do 2012. godine. Preduzeća u RS dužna su čak 250 miliona maraka poreza. Prošle godine u Republici Srpskoj otpušteno je više od 40.000 radnika, a u ovoj godini oko 28.000 uposlenih. Znakovit je i podatak da je zatvoreno više od 6.000 malih i srednjih preduzeća.– Politika i političke priče više nemaju nikakve veze. Republika Srpska se našla u teškoj situaciji. Političari mogu pričati šta hoće, ali ovo je početak rušenja RS koji više niko neće zaustaviti – smatraju ekonomski eksperti iz Banjaluke.

Ukidaju i subvencije za poljoprivrednike            Budžet Republike Srpske za 2011. godinu ostat će isti kao i u prethodne dvije godine – 1,6 milijardi maraka. Planirano je ukidanje subvencija za poljoprivredne proizvođače u iznosu od 20 miliona maraka, a neće biti ni subvencija socijalno ugroženim građanima za potrošenu električnu energiju. Ukidaju se i boračke penzije pa će bez njih ostati oko 40.000 koorisnika. Ove godine za povratnike u Federaciju BiH bilo je izdvojeno 1,4 miliona maraka, a iduće će na raspolaganju biti svega 500.000 maraka.Na sutrašnjem zasjedanju Narodne skupštine RS glavna tačka dnevnog reda je prijedlog budžeta za 2011. i dokument o ekonomskoj politici.

Dodikov budžet deset miliona maraka                 Zanimljivo je da je za 2011. godinu najavljeno povećanje budžeta kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i to za 100 posto – sa sadašnjih pet na deset miliona maraka. Dodik će imati pravo da „novac dodjeljuje za podršku humanitarnim i drugim akcijama".Vlada je u budžetu predvidjela povećanje od 4.000 posto za stavku „izdaci za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i slično". Sa sadašnjih 65.000, ta stavka će se povećati na 2,6 miliona maraka.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku