hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova BiH: Moja Mabel nije bila špijunka!

Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova BiH: Moja Mabel nije bila špijunka!

21 Aprila
06:29 2012

Ne mogu povjerovati u tvrdnje da je moja Mejbl bila špijun, izjavio je jučer u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, komentirajući navode holandskih medija prenesene iz knjige bivšeg agenta holandske obavještajne službe. A holandska i svjetska javnost ovih dana bruje o priči iz knjige "Služba", u kojoj se tvrdi da je holandska princeza Mejbl Vize Smit (Mabel Wisse Smit), s kojom je bivši bh. diplomata bio u višegodišnjoj vezi, bila zapravo špijunka zadužena da prati Šaćirbegovića na pregovorima u Dejtonu!!!Autor knjige Fric Hekstra (Frits Hoekstra) navodi da je Mejbl bila aktivni špijun tokom devedesetih te da je po nalogu holandske obavještajne službe zavela Šaćirbegovića i tako direktno preko njega imala sve informacije, tačnije planove Sarajeva u pregovorima u Dejtonu. Hekstra tvrdi da su njene informacije bile neprocjenjive i umnogome su formirale okvire Sporazuma.

Vjerujete li u navode autora knjige?

– Da je nazovem špijunom, to je za mene još nevjerovatno. Nije ona bila žena koja je prolazila noću kroz moju sobu. Ona je ulazila u mnoge prostorije za vrijeme pregovora. Nije Mejbl jedina bila tu, bilo je najmanje još 50 ljudi. Većina toga što se događalo nije bilo tajno. O Dejtonu smo pregovarali u američkoj bazi. Nije bio potreban špijun da preslušava moje razgovore s predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Amerikanci su to sve prisluškivali i mi smo bili svjesni toga. Ne razumijem zašto bi Mejbl jedino mene špijunirala. To je nevjerovatno.

Smatrate li da Vas je Mejbl iskoristila samo da bi, kako se piše, informacije o Bosni mogla odati obavještajnoj agenciji u Holandiji?

– Mislim da me Mejbl nije iskoristila, jer da je tako, zašto bi ostala još dvije i po godine sa mnom nakon Dejtona. Razlog zbog kojeg smo okončali vezu jeste što je ona htjela brak i porodicu, a ja sam u to vrijeme i dalje bio oženjen. Za našu vezu znala je i moja žena. Nisam smatrao da trebam ostaviti ženu zbog svega toga.

Smatrate li ovo možda nekom vrstom udara na Vas kao bivšeg diplomatu?

– Da, naravno. Ta priča puna je rupa. Ni ja ni ona nismo bili zadovoljni Dejtonom. No, kada je došao moment, kada je trebalo potpisati mir ili nastaviti rat, smatrao sam da nije pravedno da drugi ljudi krvare i pate. Zato je to bilo jedino prihvatljivo, a tada me podržala i Mejbl.

Kakva je uopće bila njena uloga tada, osim što ste Vi bili s njom u vezi? Zašto je bila u Dejtonu?

– U to vrijeme Mejbl je radila za Fondaciju "Solosu". Ona je bila od velike koristi u inicijativi za mir, jer je bila i u fondaciji "Evropska inicijativa za mir na Balkanu". Angažirala se da Evropa preduzme veće vojne akcije kada je riječ o BiH. Ne znam kakve koristi neko može imati ako kaže da je špijunirala za Holanđane, jer oni nisu imali veliku ulogu. Oni su čak bili javno angažirani da Srebrenica pripadne Federaciji. Oni su se smatrali osramoćenim zbog genocida koji se dogodio tamo.

Mislite li da će Mejbl reagirati na ova pisanja?

– Ako je bila špijunka kako sada pišu, onda bi holandska vlast sve učinila da to sakrije i da to ne izađe kao afera. Ona je žena koja se sada brine za svog muža i dvoje djece i smatram da nema razloga da odgovori na ovakva pisanja.

Dejton je za sve kriv

Šaćirbegović ističe da sada povlači potpis s Dejtona, jer je pokazao da BiH više ne daje pozitivnu perspektivu. – I dalje tvrdim da su Evropa i Amerika, Vašington, Brisel i Pariz odgovorni za takav mir i sadašnju situaciju u BiH. Oni su kroz taj dokument, Dejtonski sporazum, omogućili nacionalistički politički koncept u BiH. Oni trebaju snositi odgovornost, kao i za pad Žepe i Srebrenice – kaže Šaćirbegović. Amina Nuhanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku