hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Filipović : Srebrenica je predata u ruke izvršitelja genocida

Muhamed Filipović : Srebrenica je predata u ruke izvršitelja genocida

15 Maja
13:17 2012

Vodeći bosanskohercegovački intelektualac, akademik Muhamed Filipović smatra nedopustivim plan da se preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici oduzme pravo da glasaju na općinskim izborima ove godine. U razgovoru za agenciju Anadolija Filipović ističe da po svim moralnim i političkim načelima koja proklamira moderno čovječanstvo, a posebno Sjedinjene Američke Države (SAD), nije moguće da se Srebrenica, nakon genocida, ponovo preda u ruke onima koji su taj genocid izvršili.

"Prave žrtve genocida su, zapravo, preživjeli koji su osuđeni da žive u uvjetima u kojima nad njima vladaju oni koji su izvršili genocid! To je isto kao kad bi u Izrael, gdje se nalaze Židovi koji su preživjeli holokaust, poslali Nijemce i dali im da tamo upravljaju. Nema tu nikakve razlike", objašnjava Filipović.Prema njegovom mišljenju, neophodno je formulirati posebno rješenje za cijelu zonu Podrinja, od Žepe do Zvornika.

"Treba tražiti poseban status za to područje i ne smije se mijenjati ništa u strukturi stanovništva. Također, neophodno je da se formira posebna uprava s učešćem predstavnika Federacije BiH i međunarodne zajednice, što bi stvorilo uvjete za oporavak područja i povratak stanovništva. Nakon toga oni će moći da se izjasne žele li u Federaciju BiH ili Republiku Srpsku", izjavio je Filipović za agenciju Anadolija.

Poseban status Podrinja, nastavlja Filipović, je moralno, politički i pravno opravdan zahtjev."Žalosna je činjenica da su Amerikanci znali za genocid, ali su uprkos tome formulirali prijedlog da se taj dio BiH prepusti RS-u. Zato je teško očekivati da će oni sada reterirati. To, ipak, ne znači da naša strana  treba da odstupi. Bosanskohercegovačka strana pak nikada nije pitanje Srebrenice na ovakav način unijela u agendu unutrašnje i vanjske politike. Prihvatila je ponudu međunarodnih faktora, ustvari lopova, da se samo izgradi spomen groblje i da tamo idemo kukati", kazao je Filipović. Faruk Vele (Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku