hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Bećirović iz Bratunca u Beogradu pronašao kćerku Senidu koju su mu tokom rata oteli četnici

Muhamed Bećirović iz Bratunca u Beogradu pronašao kćerku Senidu koju su mu tokom rata oteli četnici

05 Januara
13:16 2009

Muhamedu Bećiroviću iz Capardi kod Kalesije četnici su 1992. godine odveli suprugu Senadu (1967) i dvije kćerke Sandu (1988) i Senidu (1991). Sanda je tada imala četiri, a Senida jednu

godinu. Muhamed je nestanak žene i kćerki prijavio Crvenom križu. Dao je i krv za DNK analizu za potrebe identifikacije u slučaju da njegovu porodicu ekshumiraju iz neke masovne grobnice. Ipak, Muhamed, koji danas živi i radi u Njemačkoj, uspio je nakon 16 godina pronaći mlađu kćerku Senidu.  – U maju sam dobio poziv iz Beograda. Rečeno mi je da je pronađena moja jedna kćerka i da je živa. Nisam mogao da vjerujem u to što sam čuo, ali sam odmah otišao u Beograd – priča nam Muhamed Bećirović. U Beogradu je Muhamed pronašao Senidu, koju su kao usvojeno dijete othranili Živan i Živka Janković. Senida Bećirović je odrastala pod imenom Mila Janković. I DNK analiza, koja je urađena u Novom Sadu, potvrdila je da je Mila zapravo Senida. Ovih dana Muhamed Bećirović je u kalesijskom Crvenom križu završavao papirologiju sa Safetom Šahmanovićem, sekretarom CK Kalesija, u vezi sa brisanjem njegove kćerke sa spiska nestalih.- Ovo je sreća i za sve nas koji godinama tražimo nestale. Nadam se da ćemo naći i Muhamedovu suprugu i drugu kćerku – kazuje Safet Šahmanović. Od njega smo saznali da se Muhamed vratio u Njemačku, a da je kćerka Senida u Capardima kod rodbine. Sređuje papire za pasoš kako bi mogla otići kod oca u Njemačku. Senida se navikava na novi život. Otac joj je ispričao da su joj majka i sestra također nestale. Sad će nastaviti zajedno da ih traže.
Odluka na djevojci      
Safet Šahmanović kazao nam je da je stupio u kontakt sa Živanom i Živkom Janković, usvojiteljima male Senide. Oni su je preuzeli iz sirotišta u Sremskoj Mitrovici. Kako reče Safet, neće praviti nikakve smetnje ako se Mila, odnosno Senida, odluči da živi sa svojim ocem.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku