hamburger-icon

Kliker.info

Mostarska sapunica : Gradonačelnik nije izabran ni iz šestog pokušaja

Mostarska sapunica : Gradonačelnik nije izabran ni iz šestog pokušaja

16 Februara
23:17 2009

Gradonačelnik Mostara – u skladu sa rezultatima lokalnih izbora od 5. oktobra prošle godine – nije izabran ni iz šestog pokušaja! I peti nastavak prve sjednice Gradskog vijeća (GV) Mostara je prekinut, ovaj put na zahtjev Kluba vijećnika Hrvata. Podsjećanja radi, vijećnici su trebali provesti treći krug glasanja za gradonačelnika, nakon što u prva dva kruga nijedan kandidat nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 35 vijećničkih glasova. Na prošlom nastavku prve sjednice, sjednica je prekinuta na zahtjev Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) i SDA, koji su tražili dodatna tumačenja OHR-a u vezi sa izborom gradonačelnika u trećem krugu. Sporno je bilo kakva prosta većina je potrebna za izbor gradonačelnika.

Nakon što su dodatna tumačenja stigla iz Ureda visokog predstavnika, sjednica je zakazana za danas. Na samom početku sjednice, predsjednik Vijeća, Danijel Vidović saopćio je kako je sada vijećnik Branko Božić bolestan, te kako je već donesen njegov kovertirani glas u izboru za gradonačelnika, slično kao što je rađeno sa Zoranom Soptom, koji je takođe bio odsutan u par navrata zbog bolesti, te je posebna komisija vijeća išla po njegov glas. Tome se odmah usprotivio bošnjački Klub. Predsjednik tog Kluba, Faruk Ćupina izašao je za govornicu i zatražio pauzu radi konsultacija unutar kluba. „Ne prihvatamo u načelu mogućnost glasanja u odsustnosti. Ali, zbog situacije gospodina Zorana Sopte, prihvatili smo izuzetno za taj dan, u to vrijeme, prihvatili smo da se određena grupa ispred GV-a ode i uzme glas za gospodina Soptu.

Ovo je, faktički, već jedna nova stvar, jer po prvi put, barem, mi saznajemo, da je neki drugi vijećnik bolestan, odnosno da nema mandat sa strane Kluba Bošnjaka", rekao je Ćupina. Uslijedila je pauza, nakon koje je Ćupina, u ime Kluba Bošnjaka, saopćio da niko od klubova stranaka nije obaviješten o načinu glasanja u pogledu gospodina Božića, zatim da niko od predstavnika Kluba Bošnjaka nije obaviješten o tome, te da se, vjerovatno, u slučaju gospodina Božića radilo po inerciji, te se njegov glas donio kovertiran, kao i u slučaju gospodina Sopte. Ćupina je podsjetio da je na prošlom nastavku sjednice, Vijeće već radilo sa tri odsutna vijećnika NSRZB. „Po našoj odluci, kvorum za održavanje današnje sjednice postoji", rekao je Ćupina i dodao da je većinom glasova Klub Bošnjaka odlučio da se sjednica nastavi, da ima kvorum za donošenje pravno valjanih odluka i da se Božićev glas ne može razmatrati. Istog trena za govornicu je izašao predsjednik Kluba HDZ-a BiH, Davor Pehar, koji je rekao da su iz HDZ-a u petak podnijeli zahtjev Sekretarijatu Vijeća, koji ih je obavijestio o načinu glasanja i za Božića. „Za nas, iz Kluba HDZ-a, je glas gospodina Branka Božića, koji je kovertiran ispravan! U protivnom, tražimo da se odgodi izjašnjavanje i sačeka četvrtak, kad će Božić doći iz Sarajeva, jer je svaki glas jako važan", rekao je uz ostalo Pehar, podsjetivši na značaj izbora prvog čovjeka grada.

Zahtjev HDZ-a BiH, podržao je i vijećnik HSP-a Đapić-Jurišić, Živko Budimir, kao predsjednik Kluba Hrvata u GV-u Mostara. Za govornicu je izašao i prvi čovjek Kluba NSRZB-a, Marko Romić, koji je najavio suzdržanost i neučešće NSRZB. On je podsjetio kako je u nekoliko navrata Faruk Ćupina podsjetio vijećnike šta bi sada čuvena Mostarka Greta rekla o cijeloj situaciji u Gradskom vijeću, dodavši: „Ja imam jednu susjedu koja bi na sve ovo rekla: „Tobe jarabi, tobe estagfirullah!" i ništa drugo!", rekao je Romić, poručivši kako je stav NSRZB da nema „uvjeta da učestvujemo u ovome". Sjednica je, nakon još jedne pauze, prekinuta i bit će održana najvjerovatnije u četvrtak. Tačan termin znat će se već sutra, za kada je najavljen a sjednica Kolegija GV-a. Neizborom gradonačelnika, još jednom je odloženo i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju Grada Mostara za prva tri mjeseca ove godine, s obzirom na to da Grad nema usvojen budžet za 2009.  (Kliker.info-RTM)

gv_160209_1.jpg

Foto 1 od 8  Slijedeca >
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku