hamburger-icon

Kliker.info

Mohamed El Baradej : Busha pod istragu zbog rata u Iraku

Mohamed El Baradej : Busha pod istragu zbog rata u Iraku

23 Aprila
06:09 2011

Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradej naveo je u novom izdanju memoara da bi zvaničnici vlade predsjednika SAD Georga Busha trebalo da budu stavljeni pod međunarodnu krivičnu istragu zbog "sramno nepotrebnog rata" u Iraku.Dobitnik Nobelove nagrade za mir optužio je američko vođstvo za "groteskno iskrivljavanje činjenica" pred invaziju SAD na Irak 2003. Predsjednik SAD Bush  tvrdio je tada da Irak ima oružje za masovno uništenje, uprkos tome što su ElBaradej i ostali inspektori IAEA utvrdili suprotno. Timovi UN izvršili su 700 inspekcija mogućih mjesta na kojima se sumnjalo da ima naoružanja u Iraku, i nisu našli dokaze američke tvrdnje.

El Baradej je u memoarima "The Age of Deception" ("Doba prevare"),  napisao da ga je rat u Iraku naučio da "namjerno iskrivljavanje činjenica nije ograničeno samo na male zemlje kojima upravljaju bezdušni diktatori". S druge strane, u memoarima objavljenim novembra 2010, Bush tvrdi da je odluka o invaziji na Irak bila dobra, da bi se uklonio "diktator ubica koji stremi oružju za masovno uništavanje".

Bivši predsjednik SAD je, međutim, u memoarima govorio i o "mučnom osjećanju" kada se ispostavilo da takvo oružje nije nađeno i to zbog "neuspeha obavještajaca". Oni su prvi, u jednom izvještaju 2002, nagovjestili da Irak radi na proizvodnji oružja za masovno uništavanje. Kako navodi agencija AP, ta tvrdnja nije bila potkrepljenja dokazima, a Bush i  njegovi saradnici nikada nisu objasnili zašto SAD nisu poslije izvještaja nuklearnih inspektora UN promjenile stav i odustale od invazije.Baradej je napisao da je bio "užasnut" američkim stavom pred invaziju 2003. koju je nazvao "agresijom" i ratom u kojem su poginule stotine hiljada Iračana.

El Baradej kaže da bi Međunarodni krivični sud trebalo da bude pozvan da utvrdi da li je rat u Iraku bio legalan, i da li se ono što se tamo dešavalo može podvesti pod ratne zločine. El Baradej je, međutim, rekao da je svjestan da bi pred takvom istragom bile ogromne političke i pravne barijere. On je pomenuo suđenje za ratne zločine koje se vodilo protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića pred Tribunalom u Hagu, i ukazao da je ono potvrdilo postojanje duplih standarda koje, kako je ukazao El Baradej, treba ukinuti."Da li mi, kao zajednica država, imamo mudrosti i hrabrosti da preduzmemo neophodne korektivne mjere i osiguramo da se slična tragedija nikada više ne ponovi", zapitao je bivši šef IAEA. (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku